Turien en Co komt met speciale 3D-print verzekering

Turien en Co gaat zaak- en letselschade verzekeren welke veroorzaakt zijn door ondeugdelijke producten uit 3D-Printers. De verzekeraar wil zich daarmee richten op de zogenaamde ‘prosumers’.
Turien & Co lanceert verzekering 3D-Verzekering

Turien & Co lanceert verzekering 3D-Verzekering

Verzekeraar Turien en Co is ervan overtuigd dat het thuisgebruik van de 3D-printer de komende tijd een vlucht zal nemen. Daarom verwacht het ook dat de behoefte aan een verzekering hiervoor zal stijgen. De prijzen voor 3D-printers dalen, waardoor de apparaten niet langer enkel toegankelijk zijn voor hobbyisten. Steeds vaker komen er ook geavanceerde onderdelen voor allerhande apparaten onder de printknop vandaan en worden de mogelijkheden weer groter. Vanuit deze overtuiging, maar ook vanuit een stukje nieuwsgierigheid heeft de verzekeraar besloten een dergelijke verzekering ontwikkeld.

Prosumers

“De 3D-Verzekering is bedoeld voor particulieren en prosumers die printen voor eigen gebruik, maar ook voorwerpen op kleine, niet-zakelijk schaal verkopen. De verzekering keert uit als zo’n 3D-voorwerp gebrekkig blijkt en de afnemer hierdoor zaakschade of letselschade lijdt.” Aldus Sandra Dekker, productspecialist bij Turien en Co.  Als voorbeeld geeft Dekker een 3D-geprinte koffiemok waarvan het oortje afbreekt en de koffie over een splinternieuwe spijkerbroek valt of een 3D-geprinte vaas die bovenop een audio-installatie staat te lekken.

Geen aansprakelijkheidsvereiste

Volgens Dekker zit de kracht van de verzekering in het ontbreken van een aansprakelijkheidsvereiste. Omdat er zoveel schakels zijn in het proces van een geprint 3D-voorwerp is er besloten hier niet naar te kijken, maar altijd uit te keren in geval van schade. Natuurlijk hebben ze bij Turien en Co wel enkele uitsluitingen. Zo geldt de verzekering niet voor professionele printers en is alleen particulier gebruik gedekt. Ook zijn technologische onderdelen voor motor-, lucht- en ruimtevaartuigen, (para)medische toepassingen en verboden producten uitgesloten. Daarnaast mag er ook geen sprake van opzet zijn.

Turien en Co spreek van een succes als zij het eerste jaar tussen de 50 en 100 polissen afsluiten. De premie voor de 3D-verzekering is vastgesteld op € 29,75 per jaar. 

Gepubliceerd op 4 mei 2017 om 8:50 uur.