Veel extra branden door oostenwind

Het koude, droge weer van de afgelopen weken is de oorzaak van veel extra branden. Verschillende natuurgebieden hebben er last van, maar er zijn ook mee woningbranden.

Verzekeraars merken het duidelijk: er zijn de laatste tijd meer woningbranden dan normaal. Vooral woningen met een rieten dak vallen relatief vaak ten prooi aan vlammen. De rieten kappen zijn bijzonder droog door de winter, doordat er al een tijd geen neerslag is gevallen, en door de sterke oostenwind. Het uitgedroogde riet is extra gevoelig voor vonken en smeulende brandresten.

Met dit koude weer is het heerlijk om de haard aan te steken. De sterke wind zorgt voor extra trek in de schoorsteen. Dat geeft extra heet vuur en daardoor hoge temperaturen in het rookkanaal. Dat gecombineerd met de drogere materialen er omheen zorgt voor een veel groter aantal branden dan normaal in deze tijd van het jaar.

Een aantal verzekeraars is gespecialiseerd in het verzekeren van woningen met rieten daken. Zevenwoude bijvoorbeeld, en onderlinge De Onze Verzekeringen. Deze maatschappijen hebben een behoorlijke strop aan deze gemakkelijk brandende rieten kappen. 

Gepubliceerd op 9 april 2013 om 13:19 uur.