Verplichte zorgpremie wordt niet door iedereen betaald

Honderdduizenden Nederlanders zouden volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek hun verplichte zorgpremie niet betalen. Het gaat om in totaal bijna 300.000 wanbetalers verspreid over het hele land.
Elk jaar bijna 300.000 Nederlanders die hun zorgpremie niet betalen

Elk jaar bijna 300.000 Nederlanders die hun zorgpremie niet betalen

Veel Nederlanders voelen volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) de malaise in hun portemonnee. In totaal zijn er bijna elk jaar 300.000 Nederlanders die hun verplichte zorgpremie niet kunnen betalen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor iedere Nederlander die zijn of haar problemen oplost, komt er één bij. Toch is het aantal volgens het CBS stabiel gebleven.

Het is onduidelijk of de economische crisis een rol speelt in het feit dat honderdduizenden hun zorgpremie niet betalen. Veel Nederlanders zouden de bezuinigen in ieder geval wel voelen in hun portemonnee. “Ongeveer 45 procent van de mensen heeft moeite om rond te komen. Op een gegeven moment staat er zo weinig op de rekening dat het geld niet meer kan worden afgeschreven. En dan lopen de betalingsachterstanden snel op. Je komt in een vicieuze cirkel terecht'', licht een woordvoerster toe.

De wanbetalers zijn gelijkmatig verspreid over het hele land. Ongeveer een kwart komt uit Zuid-Holland. De provincie wordt gevolgd door Noord-Holland, Noord-Brabant en Gelderland, de drie volgende provincies qua inwonertal. Van de Nederlanders betaalt in totaal ongeveer 2% de zorgpremie niet. Daarvan heeft 1% van de autochtonen rekeningen openstaan. Van de Marokkaanse en Turkse Nederlanders betaalt 5 à 6% de premie niet. Bij Antilianen staat één op de zes te boek als wanbetaler, de grootste groep.

Mensen staan te boek als wanbetaler wanneer zij langer dan 6 maanden geen zorgpremie betalen. De verzekeraar geeft dit door aan het College van Zorgverzekeringen. Die houdt dan een hogere premie in op het salaris van de wanbetaler (30%) totdat de schuld aan de zorgverzekeraar is afgelost. Dat moet mensen stimuleren snel orde op zaken te stellen. Sinds 2006 moet elke volwassen Nederlander een basisverzekering hebben.

Gepubliceerd op 16 januari 2013 om 12:00 uur in de categorie zorgverzekering.