Verzekeraars maken afschrijvingslijsten openbaar

Verzekeraars maken steeds vaker hun afschrijvingslijsten openbaar. Na ASR, Aegon en Nationale Nederlanden, heeft begin deze maand ook Univé zijn afschrijvingslijsten gepubliceerd. Dat stelt het Verbond van Verzekeraars op hun website.
Steeds vaker zijn verzekeraars transparant over de manier waarom zij afschrijven.

Steeds vaker zijn verzekeraars transparant over de manier waarom zij afschrijven.

Verzekeraars werden in een uitzending van Radar zo’n negen maanden geleden opgeroepen om hun afschrijvingslijsten voor de inboedel- en reisverzekering openbaar te maken. In de uitzending stelde Radar het probleem aan de kaak dat iedere zijn eigen manier van afschrijven hanteerde. De manier waarop dit gebeurde was voor iedereen zeer onduidelijk, maar was wel bepalend voor de uitkering die men na een claim ontving.

Voorbeeld afschrijving

Radar legt in een verhelderend voorbeeld uit wat de gevolgen zijn. Het televisieprogramma claimde een twee jaar oude camera (waarde € 350) bij twee verschillende verzekeraars. De ene verzekeraar schrijft de camera in drie jaar af en de andere in vijf jaar. Relevante informatie voor de consument stelt Radar, de hoogte van de uitkering kan hierdoor substantieel verschillen. Radar stelt bovendien dat een betere transparantie van de afschrijvingslijsten leidt tot een betere vergelijking van inboedel- en reisverzekeringen voor de consument.

Imago verzekeringsbranche

Het Verbond van Verzekeraars geeft aan blij te zijn met iedere stap voorwaarts om het imago van de verzekeringsbranche te vergroten. Wel benadrukken zij geen actieve rol te spelen in deze kwestie. “Uit het oogpunt van mededinging heeft het Verbond hier geen rol, maar uiteraard juichen wij het toe als verzekeraars zo transparant mogelijk willen zijn. We zijn niet voor niets druk met bezig met de verzekeringskaarten, waarmee consumenten in één oogopslag kunnen zien waarvoor ze wel en waarvoor geen dekking hebben” aldus direct Harold Herbert van het Verbond van Verzekeraars. 

Gepubliceerd op 12 juni 2017 om 9:00 uur.