Verzekeraars houden hoofd boven water in veranderende markt

Ondanks lage rente, stevige concurrentie en veranderingen op verschillende terreinen heeft de Nederlandse verzekeringssector in 2015 het hoofd boven water weten te houden. Dat blijkt uit het financieel jaarverslag van het Verbond. Bij levensverzekeraars waren meevallers, maar waren er teruglopende resultaten bij schadeverzekeraars.
Verzekeraars staan gemiddeld op winst, ondanks forse verliezen op autoverzekering

Verzekeraars staan gemiddeld op winst, ondanks forse verliezen op autoverzekering

Onder de noemer ‘Verzekeringssector verzet bakens in lastig jaar’ heeft het Verbond van Verzekeraars het financieel jaarverslag van 2015 gepubliceerd. Verzekeraars wisten het hoofd boven water te houden ondanks lange rente, stevige concurrentie en veranderingen op maatschappelijke terreinen, zoals het pensioenstelsel, de arbeidsmarkt en de woningmarkt. Volgens het Verbond bleef de omzetontwikkeling bij levens- en schadeverzekeraars achter bij de aantrekkende economie. Ondanks de teruglopende resultaten bij schadeverzekeraars, wisten de verzekeraars over de gehele linie toch winst te maken. Vooral in de categorie levensverzekeringen werd winst gemaakt.

Veranderende markt
De transitie die de verzekeringssector doormaakt, heeft ook effect op de werkgelegenheid binnen de sector. Deze nam namelijk verder af van 54.200 banen in 2011 tot 46.600 banen in 2015. “Hieraan kun je zien dat de sector zich niet alleen aanpast aan veranderende klantwensen – consumenten doen steeds meer digitaal – maar ook fors innoveert en reorganiseert”, aldus algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond. Vooral levensverzekeraars hebben veel veranderingen te verwerken, zoals de oprichting van nieuwe pensioenuitvoerders.

Teruglopende resultaten schadeverzekeraars
Bij de schadeverzekeraars vallen vooral de forse verliezen bij autoverzekeraars op. Uit de cijfers blijkt dat de uitgaven binnen deze categorie gemiddeld 11% hoger liggen dan de premie-inkomsten. Verschillende autoverzekeraars hebben al gehoor gegeven aan de toenemende verliezen door bijvoorbeeld de premie van de WA-autoverzekering te verhogen. Het is al vanaf 2011 geleden dat bij de autoverzekeraars meer premie binnenkwam dan er kosten uit gingen.

Verder was het noodweer een grote kostenpost voor de schadeverzekeraars. Het noodweer eind augustus 2015 leverde 110 miljoen euro aan schadeclaims op aan motorvoertuigen, huizen en inboedel. De helft van de schade ging over aan motorvoertuigen. Volgens het Verbond hervonden inkomensverzekeraars een goede balans. Ook in de categorie levensverzekeringen werden goede cijfers genoteerd. Verder waren ook de overige schadeverzekeringen, zoals de reisverzekering, rechtsbijstandverzekering en inkomensverzekering winstgevend.

Winst
Ook onder de nieuwe toezichtregels (Solvency ll) wisten verzekeraars in 2015 gemiddeld ruim voldoende vermogen te boeken om aan toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen. De Nederlandse verzekeraars wisten dan ook over de gehele linie gezien winst te maken. Jaarlijks keerden verzekeraars uit bij 100.000 branden en 30.000 waterschades. Autoverzekeraars zouden betrokken zijn bij de betaling en reparatie van bijna een miljoen schadegevallen, terwijl pensioenverzekeraars voor ongeveer één miljoen actieve deelnemers het pensioen regelen. Het Verbond wees dan ook naar de belangrijke maatschappelijke functie die verzekeraars vervullen.

Gepubliceerd op 16 juni 2016 om 13:13 uur.