Verzekeraars onderschatten impact klimaatverandering

Volgens Standard & Poor’s onderschatten verzekeraars de impact van klimaatverandering op de dagelijkse gang van zaken. Verzekeraars zien wel in dat het veranderende klimaat een van de grootste opkomende risico’s is, maar zien zij de klimaatveranderingen niet als een bedreiging voor de dagelijkse activiteiten.
Verzekeraars onderschatten de opkomende risico's van klimaatverandering

Verzekeraars onderschatten de opkomende risico's van klimaatverandering

Veel verzekeraars hebben wettenschappelijke bevindingen over het klimaat meegenomen in hun bedrijfsvoering. Toch zien verzekeraars, volgens ratingbureau Standard & Poor’s, klimaatsveranderingen niet als bedreiging voor hun dagelijkse activiteiten. Niet-levensverzekeringen kunnen namelijk jaarlijks worden aangepast en verzekeraars zien zich dan ook voldoende beschermd. Standard & Poor’s vindt echter dat verzekeraars de impact van de klimaatveranderingen op de dagelijkse gang van zaken onderschatten.

Standard & Poor’s schrijft dat de kapitaalposities van verzekeraars aangetast kunnen worden door lagere inkomsten uit investeringen en hogere kapitaaleisen als het gevolg van de verwachte toename van weergerelateerde claims, schrijft Amweb. Verzekeraars lopen volgens het ratingbureau het grootste gevaar als de klimaatveranderingen onverwacht en abrupt zijn. De verzekeringsbranche is er wel klaar voor als veranderingen stapsgewijs komen. Het is op dit moment nog onzeker hoe klimaatverandering uit gaat pakken, dit beeld kan dus binnen enkele jaren weer veranderen.

Gepubliceerd op 16 november 2015 om 16:02 uur.