Verzekeraars niet in grote problemen door orkanen

Het orkaanseizoen is in volle gang. Harvey en Irma hebben al flink huisgehouden in Sint Maarten, Texas en Florida. En over Puerto Rico raast momenteel orkaan Maria. Maar wat betekenen deze orkanen voor verzekeraars en herverzekeraars?
Verzekeraars kunnen de schade die veroorzaakt is door orkanen volgens analisten goed opvangen.

Verzekeraars kunnen de schade die veroorzaakt is door orkanen volgens analisten goed opvangen.

Het natuurgeweld van de afgelopen weken zal (her)verzekeraars niet in grote financiële problemen brengen stelt investeringsbank Jefferies in een rapport. Zij verwachten dat wel de winst zal worden aangetast, maar gezien het feit dat verzekeraars nog voldoende ruimte in hun budgetten hebben worden er geen excessieve verliezen verwacht.

Schade

Vele huishoudens kwamen tijdens de orkanen zonder water en stroom te zitten en huizen werden beschadigd. Het Rode Kruis gaf aan dat zeker 91 procent van de gebouwen op Sint Maarten beschadigd is. Verzekeraars zullen deze schade moeten en kunnen opvangen. Naar verwachting is het verlies naar aanleiding van windschade door Harvey volgens Jefferies zo’n 2,3 miljard dollar. De schade die veroorzaakt is door de regenval is naar alle waarschijnlijkheid hoger en wordt tussen de 20 en 25 miljard dollar geschat. De schade van Irma is nog niet volledig in kaart gebracht.

Budget verzekeraars uitgeput

Ook analyst William Hawkins van Keefe Bruyette & Woods gaf aan dat hij verwacht dat het voor de verzekeraars allemaal wel mee zal vallen en de verzekeraars financieel sterk genoeg zijn. Wel verwacht hij dat Harvey en Irma de budgetten flink zal uitputten. Ook het National Flood Insurance Program (NFIP) neemt waarschijnlijk een deel van de waterschade op zich. Het NFIP is een overheidsverzekering voor huiseigenaren en ontstaan nadat veel verzekeraars zich besloten terug te trekken uit de markt voor overstromingsverzekeringen. Het is overigens nog niet zeker dat het NFIP dit wel allemaal kan betalen gezien de lage premie-inkomsten van de afgelopen jaren. Bovendien staat het fonds diep in het rood en daardoor bijna op instorten.

Geen verzekering vanwege hoge premie

Ondanks dat de verzekeraars in staat zijn om de geleden schade op te kunnen vangen, is bij lange na niet alle schade ontdekt. In bijvoorbeeld Houston beschikt slechts 1 op de 6 woningeigenaren over een opstalverzekering. Ook op Sint Maarten zijn er veel particulieren die niet verzekerd zijn. Dat komt mede doordat de kans op een orkaan erg groot is in dit gebied waardoor de premies torenhoog zijn. Verzekeraars verwachten dat die premies volgend jaar nog verder zullen gaan stijgen als gevolg van dit natuurgeweld.

Op de Bovenwindse Eilanden zijn er geen Nederlandse verzekeringsmaatschappijen meer actief. Desondans is het nog te vroeg om te kunnen zeggen of deze rampen ook van invloed zullen gaan zijn om onze verzekeringspremies.

Gepubliceerd op 26 september 2017 om 9:00 uur.