Verzekeraars willen verzekerbaarheid vergroten

In het consumentenprogramma Kassa van afgelopen zaterdag werd aandacht besteed aan het feit dat ex-kankerpatiënten vaak de rest van hun leven problemen hebben met het afsluiten van verzekeringen. Verzekeraars willen nu nieuwe risicomodellen maken voor deze groep om op die manier de verzekerbaarheid te vergroten, zo liet het Verbond van Verzekeraars tijdens het programma weten.
Nieuwe risicomodellen moeten de verzekerbaarheid van ex-kankerpatiënten vergroten

Nieuwe risicomodellen moeten de verzekerbaarheid van ex-kankerpatiënten vergroten

Verzekeraars gaan onderzoeken of mensen die borstkanker hebben gehad makkelijker een levensverzekering kunnen afsluiten. Het Verbond van Verzekeraars lieten tijdens het consumentenprogramma Kassa weten de verzekerbaarheid te willen vergroten. Veel ex-kankerpatiënten hebben namelijk de rest van hun leven problemen met het afsluiten van verzekeringen, waaronder de levensverzekering. Er worden nu eerst nieuwe risicomodellen ontwikkelt door verzekeraars voor mensen die borstkanker hebben gehad en genezen zijn verklaard. Is dat een succes, dan volgen mogelijk ook andere ex-patiënten met andere vormen van kanker.

Tijdens de aflevering van Kassa stelde belangenvereniging Levenmetkanker dat verzekeraars met verouderde cijfers werken. Deze cijfers zouden niet de vooruitgang spiegelen van het succes dat reeds geboekt is bij het genezen van kanker. Daarnaast liet de vereniging weten dat het aantal ex-patiënten alleen maar toenemen. Al jaren is Levenmetkanker in overleg met het Verbond van Verzekeraars om de verzekerbaarheid van ex-kankerpatiënten te vergroten. Vooralsnog zouden verzekeraars volgens de belangvereniging weinig haast hebben de situatie te verbeteren.

Verzekeraars zouden ex-kankerpatiënten, welke soms al jaren genezen zijn verklaard, blijven bestempelen als risicovol. Wat als gevolg heeft dat men erg moeilijk of zelfs onmogelijk een verzekering kan afsluiten. Mocht dit wel het geval zijn, dan betaalt men vaak een veel hogere premie dan anderen. De belangvereniging Levenmetkanker pleit er daarom voor dat mensen die vijf jaar of langer genezen zijn van kanker te behandelen als ieder ander. Daarnaast zou de premie voortaan moeten worden bepaald op basis van actuele statistieken.

Gepubliceerd op 18 mei 2015 om 11:18 uur.