Verzekeren tegen online criminaliteit

Verzekeringen tegen onder andere hacken of online fraude zullen in de toekomst net zo normaal zijn als verzekeringen voor je huis of auto. Dit voorspelt het Cyber Science Center.
Verzekeraars komen met een polis tegen cybercrime

Verzekeraars komen met een polis tegen cybercrime

De behoefte aan cybercrime verzekeringen is groot volgens lector cybersafety Wouter Stol van het Cyber Science Center (CSC). Hij verwacht dan ook dat het verzekeren tegen cybercrime net zo normaal gaat worden als het afsluiten van een autoverzekering. Vele particulieren, maar ook bedrijven zijn jaarlijks slachtoffer van onder meer hacken of online fraude. Zij kunnen zich vaak wel verzekeren tegen fysieke diefstal, maar tegen een online inbraak staan ze machteloos.

Urgentie cybercrimeverzekering ontbrak

Het gevoel van urgentie met betrekking tot dit onderwerp ontbrak tot voor kort bij de verzekeraars, maar het tij lijkt gekeerd. Een branchevereniging voor de verzekeringsmarkt heeft het CSC gevraagd de mogelijkheden voor een dergelijke cybercrime verzekering verder uit te werken. Het CSC voorspelt ook dat verzekeraars bij het aanbieden van een dergelijke verzekering eisen gaan stellen aan het internetgedrag van de klant. “Dan moet je denken aan een keurmerk voor veilig online gedrag. Dat particulieren hun beveiliging up to date hebben, maar ook dat bedrijven hun personeel bijscholen over hoe ze de risico’s kunnen verkleinen.” aldus Wouter Stol tegenover de Leeuwarder Courant.

Particuliere verzekeringen cybercriminaliteit

De Van Kampen Groep (VKG) uit Hoorn en Klap Assurantiën uit Amsterdam zijn al begonnen met het aanbieden van de eerste verzekeringen tegen online criminaliteit. Zij hebben goed gekeken naar onze zuiderburen waar op dit moment als duizenden cybercrimepolissen zijn verkocht. Eric-Jan van den Berg, commercieel directeur VKG: “We hadden een langzame start, maar inmiddels begint het los te komen. Wij verwachten ook zeker dat op den duur iedereen overstag zal gaan, omdat zowel cybercrime als online zakendoen alleen nog maar zullen groeien.”

Gepubliceerd op 18 januari 2017 om 11:30 uur.