Vuurwerk zorgt voor miljoenen aan schade

Tijdens de jaarwisseling is er weer voor heel veel geld aan vuurwerk de lucht in geschoten. Na het afsteken komen er nog eens miljoenen aan kosten bij door de schades die aangericht zijn door het vuurwerk.

Tientallen miljoenen euro's worden weggeknald tijdens de laatste dagen van het jaar. Alsof het niets is. Het Meldpunt voor vuurwerkoverlast had het bijzonder druk, met in totaal 82.212 meldingen. 

Ook druk was het bij de verzekeraars. Daar kloppen verzekerden immers aan met schade aan hun huis, inboedel of auto. En ieder jaar zijn er behoorlijk wat schademeldingen waarvan de oorzaak ligt in vuurwerk.

De eerste ramingen van het Verbond van Verzekeraars komen uit op een totaalschade van zo'n € 10 miljoen. Dat is hetzelfde bedrag als de inschatting van vorig jaar. Het is slechts een raming: de werkelijke optelsom aan totale schadeclaims zal pas later bekend worden. De schatting is gebaseerd op de schadeclaims die in de dagen na de jaarwisseling digitaal of telefonisch door verzekerden zijn ingediend op hun autoverzekering, opstalverzekering of inboedelverzekering

In 2011 bleek dat de ramingen niet altijd even veel zeggen. Ook toen was de eerste schatting € 10 miljoen. Het uiteindelijke totaalbedrag aan schadeclaims kwam in dat jaar echter uit op het dubbele: € 20 miljoen.

Ook in 2012 stond de eerste inschatting op € 10 miljoen. Wat het definitief is geworden - dat is nog niet bekend. Dat de raming dit jaar wéér diezelfde € 10 miljoen is kan twijfel oproepen over de waarde van de schatting. Het is wel overduidelijk dat het afsteken van vuurwerk niet alleen geld kost voor de koper. Ook verzekeraars hebben er last van. 

Overigens spreekt het Verbond van schade aan huizen, inboedels en auto's. Schade van ondernemingen en instellingen is niet meegenomen. Net de kosten van medische zorg bij vuurwerkverwondingen. 

Gepubliceerd op 10 januari 2013 om 13:23 uur.