‘Winstuitkering door zorgverzekeraars moet worden verboden’

Volgens de SP, CDA en PvdA moet de winstuitkering door zorgverzekeraars aan aandeelhouders of anderen permanent worden verboden. Eerder stemde de Kamer in met een voorstel van de SP om de winstuitkering tijdelijk te verbieden. Dit wetsvoorstel geldt tot 2018. De drie partijen willen het tijdelijk verbod nu definitief maken.
SP, CDA en PvdA willen verbod op winstuitkering door zorgverzekeraars

SP, CDA en PvdA willen verbod op winstuitkering door zorgverzekeraars

De winst die zorgverzekeraars maken moet niet verdwijnen in de zakken van aandeelhouders of andere investeerders. Daar pleitten de Kamerleden Renske Leijten van de SP, Hanke Bruins Slot van CDA en Lea Bouwmeester van de PvdA voor. Het tijdelijke verbod op winstuitkering door zorgverzekeraars moet volgens hen definitief worden. Zorgverzekeraars die winst maken zouden dit geld moeten gebruiken om de premie van de zorgverzekering te verlagen of voor betere zorg. Het geld moet in ieder geval niet terecht komen buiten de zorg. Het risico is namelijk dat aandeelhouders het financiële resultaat van de zorgverzekeraar plaatsen boven het belang van een goed functionerend zorgstelsel.

Betere zorg
De winstuitkering van zorgverzekeraars zou volgens de partijen besteed moeten worden aan betere zorg of lagere premies. Het uitkeren van winst druist volgens hen tegen de maatschappelijke rol die zorgverzekeraars hebben. “We betalen zorgpremies voor goede zorg en niet voor winst voor investeerders. Het vertrouwen in de zorg wordt ernstig geschaad als zorgverzekeraars zorggeld kunnen uitkeren als winst voor investeerders”, aldus Leijten van de SP.

Eerder stemde de Kamer al in met een voorstel van de SP om de winstuitkering te verbieden. Daarop heeft de minister een tijdelijk verbod op winstuitkeringen ingesteld tot 2018. De drie partijen willen nu dat er een permanent verbod komt. Mochten zorgverzekeraars toch in overtreding gaan dan moeten zij het uitgekeerde bedrag terugstorten en ook een bestuurlijke boete betalen. De hoogte van de bestuurlijke boete is gelijk aan de winst die is uitgekeerd aan aandeelhouders, leden of werknemers van de verzekeraars. Het wetsvoorstel van de PvdA, CDA en SP ligt nu bij de Kamer. Vervolgens moet de Tweede Kamer het voorstel goed- of afkeuren.

Gepubliceerd op 20 juli 2016 om 15:32 uur in de categorie zorgverzekering.