Winter op komst! Winterbanden er weer onder?

De toegevoegde waarde van winterbanden is voor de meeste automobilisten inmiddels wel duidelijk. Zodra het streng gaat vriezen zal er weer een run ontstaan op de winterbanden.

Winterbanden zijn in Nederland niet verplicht. Door de strenge winters van de laatste jaren is het wel aan te raden om goed op uw banden te letten. Winterbanden zijn door de gebruikte materialen en het profiel beter bestand tegen winterse omstandigheden. In vergelijking met zomerbanden zijn ze gemaakt van een zachtere rubbermelange en hebben ze een grover profiel. Door de grove lamellen wordt de remweg van de auto op een bevroren ondergrond gehalveerd. Niet alleen bij sneeuwval worden deze banden aangeraden, ook bij lage temperaturen.

Vierseizoenenband een goed alternatief?
Indien u kiest voor zomer- en winterbanden, moet u twee keer per jaar de banden verwisselen. Een alternatief is de vierseizoenenband. Deze banden bezitten van beide banden goede eigenschappen. Maar in vergelijking met de seizoensbanden presteren de vierseizoenenbanden middelmatig. Het is dus beter om te kiezen voor de zomer- en winterbanden.

Op wintersport? Zijn winterbanden verplicht?
Zodra u in het buitenland rijdt hebt u te maken met de regelgeving van het betreffende land. In landen zoals Duitsland, Frankrijk en Zwitserland moet de auto aan de weersomstandigheden worden aangepast. Zodra er sneeuw ligt moet u dus winterbanden onder de auto hebben. Hebt u dat niet? Dan riskeert u een boete, maar het kan nog erger. Bij een ongeval kan u grove nalatigheid worden verweten. In Oostenrijk kunt u een boete krijgen tot €5.000 als u met zomerbanden in de winter rijdt. Aanvullend kunnen sneeuwkettingen verplicht zijn.

Logo’s op winterbanden
Onterecht wordt vaak gedacht dat het M+S logo voor winterbanden staat. De werkelijke betekenis is modder + sneeuw. Toch zult u dit logo op winterbanden aantreffen, maar ze kunnen ook op zomerbanden staan. Het logo mag namelijk naar eigen inzicht van de fabrikant worden gebruikt. Het symbool voor winterbanden is een sneeuwvlok.

Gepubliceerd op 6 december 2013 om 11:15 uur.