Zelfrijdende auto leidt tot nieuwe focus verzekeraars

Zoekgigant Google heeft plannen om de zelfrijdende auto in 2020 op de markt te brengen. De auto heeft inmiddels ruim 1,6 miljoen kilometer gereden zonder een ongeluk te veroorzaken. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat verzekeraars voor een uitdaging komen te staan. Waar moeten zij hun winstgevendheid nog vandaan halen?
Autofabrikanten kunnen mogelijk straks met zelfrijdende auto profiteren van de expertise van autoverzekeraars

Autofabrikanten kunnen mogelijk straks met zelfrijdende auto profiteren van de expertise van autoverzekeraars

De zelfrijdende auto rijdt op basis van een roterende LIDAR laser die 1,3 miljoen opnames per seconde maakt. Google heeft het plan om de zelfrijdende auto in 2020 al op de markt te brengen. Dat zal er voor zorgen dat menselijke blunders niet meer mogelijk zijn en het aantal ongevallen mogelijk verminderd tot 90% in de VS, volgens een onderzoek van McKinsey. Deze resultaten impliceren een aanzienlijke impact op de verzekeringssector. De aansprakelijkheid van de bestuurder verschuift naar de autofabrikant.

Daling premie autoverzekering

In het Verenigd Koninkrijk zou 23% van alle claims op de autoverzekering voortvloeien uit ongelukken op de parkeerplaats, waarvan 71% wordt veroorzaakt bij het achteruitrijden. De overstap naar de zelfrijdende auto zal er voor zorgen dat deze kosten grotendeels wegvallen. Voor de Britse verzekeraars zal het mes aan twee kanten snijden. Enerzijds kunnen zij geld besparen door het dalend aantal schadeclaims en frequentie, maar anderzijds zal de premie van de autoverzekering flink dalen. De premie zou mogelijk in 2025 ruim 50% lager zijn en in 2040 maar liefst 80%, zo blijkt uit een schatting van het Britse bedrijf Thatcham Research.

Veranderende focus

Verzekeraars zullen zich dan ook moeten aanpassen aan deze noviteit. Toch hoeven deze ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto’s niet het einde te zijn van traditionele verzekeraars. Verzekeraars hebben namelijk een flink klantenbestand opgebouwd, merkwaarde en deskundigheid op het gebied van verzekeringen. Daarnaast hebben ze steeds geavanceerdere systemen voor het opsporen van fraude, een goudmijn aan gegevens en profiteren zij van de sterk groeiende populariteit aan vergelijkingssites. Al deze middelen kunnen elders worden ingezet om winstgevendheid te bewerkstelligen. Autoverzekeraars zouden bijvoorbeeld de focus kunnen uitbreiden naar andere branches, zoals woonverzekeringen en andere commerciële verzekeringen.

Zelfrijdende auto leidt tot nieuwe focus verzekeraars

Met de komst van de zelfrijdende auto neemt ook het gevaar van cyberaanvallen op deze slimme technologie toe. Het aanbieden van cyberverzekeringen zou op die manier lucratief kunnen zijn. Daarnaast zouden autoverzekeraars door de verschuiving van aansprakelijkheid, van bestuurder naar fabrikant, nauw kunnen gaan samenwerken met autofabrikanten. Volvo heeft bijvoorbeeld verklaard dat in 2020 niemand meer zal komen te overlijden in een van de auto’s. Dit zou hen aansprakelijk kunnen stellen in het geval van een autobotsing die veroorzaakt is door defecte sensoren. Mocht Volvo daadwerkelijk garanderen de kosten in dergelijke gevallen te dekken, dan wordt Volvo als het ware verzekeraar van zijn eigen product. Toch blijft dit voorlopig nog een juridisch grijs gebied, met name voor gedeeltelijk autonome auto’s.

Samenwerking verzekeraars en autofabrikanten

De traditionele verzekeraars zullen mogelijk niet geheel verdwijnen, ook al zal het rijgedrag aanzienlijk veranderen. Schade en verwondingen die bijvoorbeeld worden veroorzaakt door omgevallen bomen op zelfrijdende auto’s kunnen worden onderbracht onder de zorgverzekering of verschuiven naar de inboedelverzekering, volgens een studie van RAND. Daarnaast willen autofabrikanten straks mogelijk gaan samenwerken met verzekeraars. Verzekeraars hebben immers bestaande organisatiestructuren, klantenbinding en ervaring met het aanbieden van verzekeringen.

Gepubliceerd op 7 juli 2015 om 12:24 uur in de categorie autoverzekering.