Zorgkosten buiten Europa vallen vanaf 2017 niet meer in basisverzekering

Vanaf 1 januari 2017 vallen zorgkosten die Nederlanders buiten Europa maken niet meer onder het basispakket van de zorgverzekering. Wie op vakantie gaat buiten Europa, kan dan beter ook een aanvullende reisverzekering afsluiten.
Zorgkosten buiten Europa uit basispakket zorgverzekering

Zorgkosten buiten Europa uit basispakket zorgverzekering

Nederlanders die vanaf 2017 buiten Europa met vakantie gaan zijn niet meer automatisch verzekerd voor medische zorg via de basisverzekering. Zij moeten straks een aanvullende of een reisverzekering afsluiten. Vanaf 1 januari 2017 worden zorgkosten die gemaakt worden buiten Europa namelijk niet meer vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Dat is het gevolg van een wetsvoorstel van minister Edith Schippers van Volksgezondheid waar de ministerraad afgelopen week mee instemde. Volgens het kabinet hoeven zorgkosten die buiten Europa gemaakt worden niet collectief te worden betaald. Daarom wordt de werelddekking vervangen door Europadekking.

Uitzonderingen

Met de beperking van de werelddekking is een besparing van 60 miljoen euro per jaar gemoeid. Nu wordt nog een deel van de zorgkosten in het buitenland vergoed, maar dat gaat veranderen. De beperking van de werelddekking geldt overigens niet voor mensen die voor hun werkgever of voor hun beroep in het buitenland verblijven. Daarnaast is er ook een uitzondering wanneer iemand zorg nodig heeft die wel in het pakket zit, maar die alleen buiten Europa verkrijgbaar is.

Het basispakket van de zorgverzekering vergoedt nu nog standaard spoedeisende hulp in de gehele wereld tot aan het maximale tarief dat in Nederland geldt. Dat betekent dat een patiënt een deel van de rekening zelf moet betalen in landen waar de medische zorg duurder is dan in Nederland. Is de zorg goedkoper of even duur als in Nederland, dan worden de kosten dus volledig vergoed.

Aanvullende zorgverzekering of reisverzekering

Vakantiegangers buiten Europa die wel verzekerd willen zijn, kunnen een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering met medische zorg afsluiten. Soms zit er een overlap tussen beide verzekeringen. Om de eventuele claimafhandeling en vergoeding dan soepel en eerlijk te laten verlopen, zijn er afspraken gemaakt tussen zorg- en reisverzekeraars.

Gepubliceerd op 20 oktober 2015 om 17:04 uur in de categorie zorgverzekering.