Zorgmonitor: feiten & cijfers zorgverzekeraars 2017

Van zorgverzekeraar veranderen dat doen Nederlanders niet graag. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat de helft van alle consumenten al zeker tien jaar verzekerd is bij dezelfde zorgverzekeraar.
Hogere premies zorgen niet voor een massaal aantal overstappers. Dat is één van de conclusies uit de Zorgmonitor 2017.

Hogere premies zorgen niet voor een massaal aantal overstappers. Dat is één van de conclusies uit de Zorgmonitor 2017.

Dit en vele andere conclusies zijn te lezen in de zorgmonitor 2017 die door de ACM werd gepresenteerd. De belangrijkste reden voor consumenten op bij een zorgverzekeraar te blijven is de tevredenheid, gevolgd door goede service en een gunstige prijs. Toch overweegt een deel van deze groep over te stappen als zij zeker weten dezelfde zorg vergoed te krijgen bij een andere verzekeraar. Maar zo’n 33% van deze groep denkt absoluut niet aan overstappen.

Helft van consumenten blijft al 10 jaar trouw aan zorgverzekeraar

Bron: Rapport Zorgmonitor 2017

Zorgverzekeringsmarkt is in beweging

Een andere belangrijke conclusie uit het rapport is dat ondanks de forse premiestijgingen van het afgelopen jaar, de massale overstap naar een andere zorgverzekeraar is uitgebleven. De percentages liggen nagenoeg gelijk aan voorgaande jaren. Wel lijkt de markt voorzichtig in beweging te komen. Zo zijn er meer consumenten van plan verzekeringen te gaan vergelijken.

Aantal overstapper zorgverzekeringen al jaren stabiel

Bron: Rapport Zorgmonitor 2017

Algehele tevredenheid zorgverzekeraar gedaald

In het algemeen zijn consumenten dit jaar minder tevreden over hun zorgverzekeraar. Waar de totale dienstverlening vorig jaar nog met 82% op (heel) tevreden werd beoordeeld is dit nu significant gedaald nar 77%. Met name de premie lijkt van invloed te zijn op de algehele tevredenheid. In het algemeen geld hoe ontevredener men is over de premie, ontevredener men is over de totale dienstverlening.

Algehele tevredenheid over de zorgverzekeraar is in 2017 gedaald

Bron: Rapport Zorgmonitor 2017

De complete Zorgmonitor 2017 kunt u hier lezen.

Gepubliceerd op 24 april 2017 om 16:30 uur in de categorie zorgverzekering.