Zorgpremie moet omlaag na recordwinst

Als het aan de belangenvereniging voor medici en paramedici VvAA ligt dan moeten verzekeraars de premie met 15 euro kunnen verlagen. De megawinst die zorgverzekeraars afgelopen jaar hebben geboekt moet ten goede komen aan een premieverlaging.
Zorgpremie zou mogelijk met 15 euro omlaag kunnen

Zorgpremie zou mogelijk met 15 euro omlaag kunnen

De zorgpremie van Nederlanders moet met 15 euro omlaag. Daar pleit belangvereniging VvAA voor nadat bekend werd dat zorgverzekeraars enorme winst hebben geboekt afgelopen jaar. Volgens een prognose van De Nederlandsche Bank komt de winst van negen zorgverzekeraars over 2012 uit op zeker 1,4 miljard euro. Dat geld moet volgens VvAA en vrijwel de hele Tweede Kamer gebruikt worden om de zorgpremie omlaag bij te stellen.

Zo stelt ook directeur kennismanagement van VvAA Edwin Brugman in de Volkskrant. “De reserves van de verzekeraars zijn inmiddels hoog genoeg om eventuele tegenvallers te verwerken.” De winst van zorgverzekeraars zou te danken zijn aan de prijsdaling van medicijnen en een ‘scherpe inkoop’ van zorg. Afgelopen dinsdag werd bekendgemaakt dat verzekeraar CZ alleen al 518 miljoen euro winst geboekt heeft in 2012.

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) wil de verzekeraars niet verplichten om de zorgpremie te verlagen. Zij verwacht dat verzekeraars dit uit zichzelf doen. Vorig jaar werd door De Nederlandsche Bank besloten dat verzekeraars een groter deel van hun vermogen moeten aanhouden als reserve: 11 in plaats van 9 procent. Echter zouden sommige verzekeraars veel meer geld in kas houden dan wettelijk verplicht. Zorgverzekeraars Nederland gaf aan dat dit alleen gebeurt uit voorzichtigheid. Of verzekeraars daadwerkelijk de zorgpremie voor 2014 verlagen moet nog maar blijken.

Gepubliceerd op 18 april 2013 om 9:33 uur in de categorie zorgverzekering.