‘Zorgverzekeraar moet patiënt informeren bij inzage dossier’

Alle zorgverzekeraars zouden patiënten moeten informeren wanneer hun dossier is ingezien. Op dit moment informeren nog maar enkele verzekeraars daarover. Minister Schippers van Volksgezondheid pleit er in de Kamer voor dat alle zorgverzekeraars dit doen.
Iedere patiënt zou bericht moeten krijgen van zorgverzekeraar wanneer dossier is bekeken

Iedere patiënt zou bericht moeten krijgen van zorgverzekeraar wanneer dossier is bekeken

Per jaar bekijken zorgverzekeraars in totaal ruim 2.500 dossiers van patiënten om verschillende redenen. Vaak wordt een dossier ingekeken om te zien bij welke verzekeraar men de zorgverzekering heeft lopen, welke dekking de patiënt heeft en of een declaratie goed is gegaan. Wanneer de zorgverzekeraar het dossier van de patiënt heeft bekeken, zou de patiënt hierover bericht moeten krijgen. Op dit moment zijn er slechts een paar verzekeraars die informeren wanneer het patiëntendossier is ingekeken. Minister van Volksgezondheid Schippers pleit ervoor dat alle zorgverzekeraars dit doen, zo meldt de NOS. Schippers is dan ook van plan om hier met de verschillende zorgverzekeraars over in gesprek te gaan.

Volgens de minister is het geen probleem dat zorgverzekeraars dossiers van patiënten bekijken om informatie in te winnen, maar zou de patiënt hier wel een bericht van moeten krijgen. Dit hoeft volgens Schippers niet vooraf want dit zou alleen maar leiden tot meer administratieve lasten en is de privacy op dit moment voldoende gewaarborgd. Maar achteraf zou de patiënt hierover wel per brief, e-mail of internet declaratiesysteem over geïnformeerd moeten worden. Per jaar komt het ongeveer 2.500 keer voor dat verzekeraars dossiers willen inzien. De minister liet tegenover de NOS weten dit cijfer relatief laag te vinden, aangezien in diezelfde periode in Nederland ongeveer een miljard declaraties worden doorgevoerd. Schippers wil binnenkort met zorgverzekeraars in gesprek.

Gepubliceerd op 10 maart 2016 om 11:50 uur in de categorie zorgverzekering.