Zorgverzekeraars worden gewaarschuwd

De winsten van onze zorgverzekeraars zijn torenhoog. In 2012 hebben deze bedrijven maar liefst 1,4 miljard euro aan winst geboekt. In 2011 was dat nog 500 miljoen euro. Dat is een doorn in het oog van verschillende politieke partijen. Vooral SP en PvdA trekken aan de bel.
Torenhoge winsten voor zorgverzekeraars

Torenhoge winsten voor zorgverzekeraars

Dat de winsten van de ziektekostenverzekeraars zo hoog zijn, komt vooral doordat ze behoorlijk hebben kunnen besparen op medicijnen. Als artsen goedkopere (merkloze) medicijnen voorschrijven, hoeven de verzekeraars minder te vergoeden. Ook maken medicijnfabrikanten afspraken met verzekeraars over kortingen, en dat soort afspraken zijn er ook tussen verzekeraars en apothekers. Dat levert een behoorlijke kostenbesparing op.

Die besparing komt tot nu toe eigenlijk alleen maar ten goede aan de winst van de verzekeraars. In februari stelde SP-kamerlid Renske Leijten al dat de winsten teruggestort moeten worden in de zorg. Nu doet PvdA-kamerlid Lea Bouwmeester mee: ze geeft aan dat de zorgverzekeraars hun winsten in toom moeten houden. Ze mogen geen te hoge winsten incasseren. Ze stelt dat het de taak van de zorgverzekeraars is om de zorgkosten te drukken en verspilling tegen te gaan. Op Nu.nl zegt ze dat ze 'van hen wil horen hoe ze dat doen, en waarom ze geld wel of niet ergens aan besteden'. Het beteugelen van de winsten zou ze desnoods willen afdwingen met regelgeving.

Minister Schippers is juist tevreden met de dikke winsten van de zorgverzekeraars. Haar uitgangspunt is dat de verzekeraars hun premies nu kunnen en zullen gaan verlagen, uit concurrentieoverwegingen. Wel moeten de zorgverzekeraars ook rekening houden met de verhoogde eisen van De Nederlandsche Bank qua buffers.

Gepubliceerd op 12 april 2013 om 23:05 uur in de categorie zorgverzekering.