Wat is het verschil tussen franchise en eigen risico bij rechtsbijstandverzekering?

Ik ben me aan het verdiepen in rechtsbijstandverzekeringen. Daarbij kom ik twee termen tegen: franchise en eigen risico. Wat is het verschil?

Het eigen risico bij de rechtsbijstandverzekering werkt hetzelfde als bij andere verzekering: het eerste bedrag van de gemaakte kosten voor rechtshulp betaal je dan zelf. Tot het bedrag van het eigen risico. Niet iedere verzekeraar werkt met een eigen risico bij de rechtsbijstandverzekering.

De franchise is iets anders. Dat is een grensbedrag waaronder de rechtsbijstandverzekeraar een claim niet in behandeling neemt. Een drempel dus. Dit doen verzekeraars om te voorkomen dat ze veel kosten moeten maken bij het behandelen van een juridisch conflict over iets met een kleine waarde.

  • Voorbeeld: stel je hebt een rechtsbijstandverzekering met een franchise van € 250. Als je dan een conflict hebt met de kledingzaak over een jas van € 200, zal de rechtsbijstandverzekeraar niets voor je doen. Kostte de jas € 300, dan wel.

De franchise en het eigen risico zijn dus twee verschillende dingen. Wel zijn het allebei onderwerpen waarop de voorwaarden van rechtsbijstandpolissen van elkaar verschillen. Ze zijn dus belangrijk om mee te nemen in een vergelijking van rechtsbijstandverzekeringen.

Vraag over rechtsbijstandverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in juli 2013. Laatst gewijzigd op 17 maart 2015.