Op doorlopende reisverzekering kan ik ‘samengestelde reizen’ inschakelen, wat houdt dit in?

Bij het afsluiten van een doorlopende reisverzekering kan 'samengestelde reizen' worden ingeschakeld. Hieronder leggen wij uit wat wordt verstaan onder 'samengestelde reizen'.

Steeds vaker boeken we een vakantie via internet. Via verschillende sites kunnen we vliegtickets, een hotel of auto boeken, maar bijvoorbeeld ook excursies. De afgelopen vijf jaar is er een groei in het aantal geboekte samengestelde reizen zichtbaar. Als jouw vakantie in duigen valt doordat een van de geboekte onderdelen niet doorgaat, valt dat meestal niet onder de standaard annuleringsverzekering of reisverzekering.

Verschillende verzekeraars bieden hiervoor de mogelijkheid om dergelijke risico’s wel af te dekken. Je kunt bij het afsluiten van de doorlopende reisverzekering de rubriek ‘samengestelde reizen’ inschakelen. Je hebt dan bij uitval van een onderdeel van de samengestelde reis recht op vergoeding van kosten die gemaakt worden om de reis in aangepaste vorm voort te zetten of toch volledig te annuleren. Uitval kan veroorzaakt worden door natuurgeweld, zoals bijvoorbeeld een aswolk of tsunami. Maar ook door oproer en binnenlandse onlusten (een politieke opstand), een defect aan het los geboekte vervoersmiddel of een plotselinge staking. Voorbeelden als de aswolk in IJsland, onrusten in Thailand en de aardbeving/tsunami in Japan laten zien dat de dekking ‘Samengestelde reis’ reizigers veel kosten kan besparen.

Op het moment dat je dus alle onderdelen van de reis (accommodatie, vlucht, huurauto etc.) bij verschillende maatschappijen en/of apart van elkaar hebt geboekt, is er sprake van een ‘samengestelde reis’. Je kunt namelijk op het moment van een schade niet 1 nota overhandigen aan de verzekeringsmaatschappijen, maar verschillende nota’s. Indien mogelijk zal de verzekeringsmaatschappij op meerdere maatschappijen de schade verhalen.

Vraag over reisverzekering met betrekking tot dekkingen beantwoord in december 2014. Laatst gewijzigd op 17 maart 2015.