Ik heb mijn vliegtuig gemist, heb ik recht op een vergoeding van de reisverzekering?

Het kan zomaar voorkomen dat je, om welke reden dan ook, je vliegtuig mist. Erg vervelend wanneer dit gebeurd, maar heb je ook recht op een vergoeding van je reisverzekeraar als dit je overkomt?
Vliegtuig gemist? Bekijk de voorwaarde van de reis- en/of annuleringsverzekering.

Vliegtuig gemist? Bekijk de voorwaarde van de reis- en/of annuleringsverzekering.

Verslapen, in de file staan, de laat van huis vertrokken, trein die vertraging heeft. Het zijn allemaal oorzaken waardoor je een vlucht zou kunnen missen. Wanneer dit één van de redenen is dan zal de reisverzekeraar niet overgaan tot het vergoeden van de schade. Ook ben je zelf verantwoordelijk voor het boeken van een nieuwe vlucht.

De reisverzekering vergoedt bijna nooit een schade door een gemiste vlucht. In een enkel geval heb je wel recht op een vergoeding. Wanneer je namelijk moet omboeken door ziekte of een ziekenhuisopname in het buitenland krijg je de kosten voor een nieuw ticket wel vergoedt. In sommige gevallen wordt dit gedekt door de annuleringsverzekering. Lees dus vooraf de voorwaarden van je reis- en/of annuleringsverzekering goed door!

Aansluitende vlucht gemist
Het kan zo zijn dat je voor jouw reis moet overstappen op een andere vlucht. Mis je de aansluitende vlucht doordat jouw eerdere vlucht vertraging had, dan kan het zijn dat je toch je vlucht vergoedt krijgt. Hiervoor moet je de desbetreffende luchtvaartmaatschappij aansprakelijk stellen. Luchtvaartmaatschappijen bieden dit echter niet altijd vanuit zichzelf aan. Het is dus aan jou als reiziger om hierop aan te dringen.

Fout van touroperator
Mis je de vlucht door een fout van de touroperator waar je hebt geboekt? Maak dit dan zo snel mogelijk bij ze bekend. Uiteraard zijn zij dan verantwoordelijk voor de kosten.

Wat in alle gevallen van een gemiste vlucht belangrijk is om te weten is dat bij een no-show niet alleen de heen vlucht geannuleerd wordt, maar ook de terugvlucht is niet meer geldig. Heb je een complete reis geboekt bij een touroperator. Dan is de kans groot dat je hele reis geannuleerd wordt. Neem daarom bij een no-show altijd zo snel mogelijk contact op met een luchtvaartmaatschappij/touroperator en probeer een regeling te treffen.

Vraag over reisverzekering met betrekking tot dekkingen beantwoord in oktober 2016. Laatst gewijzigd op 31 juli 2017.