Reisverzekering wel nodig?

Wie op reis gaat loopt een aantal extra risico's. Het is verstandig om die af te dekken met een reisverzekering. Toch is het goed om kritisch te zijn: risico's dubbel verzekeren is óók niet nodig!

Misschien vraag jij je weleens af of een reisverzekering eigenlijk wel noodzakelijk is. Want ach: je bagage stelt nou ook weer niet zó veel voor dat het een enorm probleem is als die verloren raakt. En als je ziek wordt in het buitenland - dan heb je toch dekking op je ziektekostenverzekering? Dus waarom zou je die reisverzekering nodig hebben? Het kost je immers wél geld.

Nou... voorbeelden genoeg van kosten die je niet graag voor je eigen rekening zou willen nemen. Denk bijvoorbeeld aan een reddingsactie als je iets gebeurt tijdens je vakantie. In de bergen tijdens het skieën, of tijdens een mooie natuurwandeling, of tijdens een boottocht. De kosten van zo'n reddingsactie zijn alleen maar gedekt op een reisverzekering.

Moet je tijdens je vakantie onverwacht terug naar huis wegens ernstige omstandigheden? Alleen de reisverzekering biedt dekking. Moet je langer op je vakantiebestemming blijven omdat één van je reisgenoten in het ziekenhuis terecht komt? Dat zijn voor jou geen medische kosten, dus de zorgverzekering vergoedt ze niet. Gebeurt jou of een reisgenoot iets in het buitenland, en wil je een familielid over laten komen om te te ondersteunen? Ook hiervoor geldt: alleen de reisverzekering betaalt de kosten.

Al met al genoeg redenen om een reisverzekering af te sluiten. Mocht zoiets je overkomen, dan wil je niet geconfronteerd worden met de hoge kosten die daarbij komen kijken. Je hebt dan al ellende genoeg.

Er bestaan twee varianten van de reisverzekering:

  • de kortlopende reisverzekering
  • de doorlopende reisverzekering

En dan is er ook nog de annuleringsverzekering - die de kosten van je reis vergoedt als je die moet annuleren of afbreken.

Vraag over reisverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in mei 2013.