Vakantie in het buitenland: medicijnen vergeten, wat moet ik doen?

Lekker op vakantie in het buitenland; kom je bij het uitpakken van de koffer erachter dat je je medicijnen bent vergeten. Kun je tijdens de vakantie in het buitenland eigenlijk nieuwe medicijnen halen wanneer je deze bent vergeten of kwijtgeraakt?

Het kan voor komen dat je tijdens vakantie in het buitenland onverhoopt zonder medicijnen komt te zitten. Daarnaast kan het natuurlijk ook zo zijn dat je ze bent vergeten in te pakken. Natuurlijk erg vervelend, maar belangrijker wat kun je het beste doen? Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Medicijnpaspoort
Schaf in ieder geval voordat je op reis gaat een medicijnpaspoort aan. Met dit medicijnpaspoort kun je namelijk bij een lokale apotheek nieuwe medicijnen halen. Het medicijnpaspoort kun je krijgen (aanschaffen) bij de apotheek. Daarnaast kan je ook een lijst maken van je eigen apotheek, waarop de medicijnen staan. In het paspoort staan de middelen die je gebruikt met merknaam, werkzame stof en eventuele overgevoeligheden. Met deze lijst kun je vervolgens ter plaatse naar een apotheek, arts of ziekenhuis om de medicijnen te halen. Middels het medicijnpaspoort kun je in noodgevallen of bij ernstige klachten, snel en adequaat geholpen worden in apotheken of ziekenhuizen.

Vakantie in het buitenland: medicijnen vergeten, wat moet ik doen?

Breng verzekeraar op de hoogte
Naast het medicijnpaspoort is het belangrijk je zorgverzekeraar of reisverzekeraar op de hoogte te stellen. Bewaar daarnaast de kwitanties/bonnen om achteraf kosten vergoed te kunnen krijgen via je reisverzekering of zorgverzekering. De medicijnen kunnen in het buitenland duurder zijn dan in Nederland. In dat geval vergoedt de reisverzekering de hogere kosten als je een dekking voor medische kosten hebt. Mocht je deze niet hebben afgesloten, dan zal je zelf de hogere kosten moeten betalen.

Neem bij twijfel over medicijnen, die ter plaatse worden verstrekt, contact op met de eigen apotheek thuis. In sommige gevallen is het ook mogelijk dat je medicijnen worden opgestuurd naar je vakantieverblijf. Het is dus altijd verstandig eerst contact op te nemen met reis- of zorgverzekeraar en bij twijfel met je eigen apotheek. Zorg in ieder geval dat je altijd minimaal voor drie dagen medicijnen meeneemt of voor de gehele reis. Bewaar je medicijnen altijd in je handbagage, het liefst verspreidt over meerdere tassen. Vertrek daarnaast nooit zonder voorschrift als je een medische behandeling ondergaat.

Vraag beantwoord in juni 2015. Laatst gewijzigd op 18 juni 2015.