Hoe zit het met mijn woonverzekering als ik mijn huis verhuur?

Mijn woning staat al een tijd te koop, ik woon er zelf al niet meer. Nu heb ik een huurder gevonden. Wat betekent dit voor mijn verzekeringen?

Allereerst moet je jouw verzekeraar melden dat je de woning verhuurd hebt. Dit is zelfs aan de orde als je jouw huis niet permanent, maar tijdelijk verhuurt. Bijvoorbeeld tijdens je vakantie. Verzekeraars vinden meestal dat het risico op schade groter is bij verhuur, en zullen daarom een hogere premie rekenen voor je woonverzekering.

De woonverzekering bestaat uit twee onderdelen: de opstalverzekering en de inboedelverzekering. Wat je bij verhuur aan verzekering nodig hebt, hangt af van de situatie. De woning is nog steeds van jou, dus de opstalverzekering moet op jouw naam blijven lopen.

Of de inboedelverzekering ook moet blijven lopen, ligt eraan of jouw spullen nog in de woning staan. Neemt jouw huurder al zijn eigen spullen mee en is jouw inboedel niet meer in het huis, dan hoeft die ook niet daar verzekerd te zijn. Afhankelijk van jouw verzekeraar kun je de inboedeldekking opzeggen of de dekking ervan op nul zetten.

Verhuur je de woning gemeubileerd, dan is het verstandig om de inboedelverzekering wel aan te houden.

Wellicht heb je jouw inboedel ergens opgeslagen? Check dan hoe het zit met je verzekering, voor het geval dat er in de opslag iets gebeurt met jouw spullen.

Vraag beantwoord in juli 2013.