Opschorten

Met opschorten wordt bedoeld het tijdelijk stopzetten van de autoverzekering.

Wanneer je van plan bent je auto een tijdje niet te gebruiken, is er geen autoverzekering benodigd voor die periode en kun je de verzekering tijdelijk stopzetten. Je schadevrije jaren blijven dan drie jaar geldig. Voor het opschorten van de autoverzekering dient eerst het kenteken geschorst te worden.

Kenteken schorsen
Wanneer je een auto bezit, ben je verplicht deze minimaal WA te verzekeren. Je kunt het kenteken laten schorsen. Je bent dan niet meer verplicht een autoverzekering te hebben voor je auto. Ook hoef je je auto niet meer APK te laten keuren en hoef je geen wegenbelasting meer te betalen. De autoverzekeraar kan dan de autoverzekering opschorten.

Via de website van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) kan je een aanvraag indienen voor de schorsing. Je krijgt dan een schorsingsbewijs tegen een betaling van ongeveer 15 a 35 euro. De schorsing wordt na een jaar automatisch ongedaan gemaakt. Als je de schorsing eerder wilt opheffen, dan kun je dat (gratis) doen op de website van de RDW. Let op: na het opheffen van de schorsing is een autoverzekering weer verplicht! En de schorsing kun je niet achter elkaar aanvragen, hier moet een aantal maanden tussen zitten, check hiervoor het RDW voor details.

Begrip over de autoverzekering omschreven in juli 2014. Laatst gewijzigd op 10 juni 2021.