Vrijwaringsbewijs

Een vrijwaringsbewijs is een bewijs dat het eigendom van een kenteken niet meer aan jou toebehoort. Het bewijst dat jij niet meer verantwoordelijk bent voor de verplichtingen die horen bij het op naam hebben van het voertuig.

Wanneer je jouw auto verkoopt dien je het kentekenbewijs over te laten schrijven op naam van de nieuwe eigenaar. Dit doe je op het postkantoor. Je ontvangt bij de overschrijving een bewijs dat jij geen eigenaar meer bent. Dit bewijs noemen we het vrijwaringsbewijs.

Het vrijwaringsbewijs moet je goed bewaren. Verzekeraars vragen namelijk om dit bewijs wanneer je de autoverzekering wilt beëindigen. Kan je dit niet overleggen, dan loopt je verzekering gewoon door. Ook wanneer er per ongeluk een fout wordt gemaakt met de wegenbelasting of er komt nadien nog een verkeersboete binnen kan je met het vrijwaringsbewijs aantonen dat je vanaf een bepaalde datum hier niet meer verantwoordelijk bent.

Vrijwaringsbewijs kwijt of verloren? Het RDW bewaart een overzicht van alle voertuigen die ooit op jouw naam hebben gestaan. Wat je hiervoor moet doen, dat leggen wij graag aan je uit.

Begrip over de autoverzekering omschreven in september 2017. Laatst gewijzigd op 27 september 2017.