Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Nee, een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren is niet wettelijk verplicht. De AVP wordt vaak verward met de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) van de auto die wel verplicht is.

Met een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, ook wel AVP genoemd, verzeker je jezelf tegen de financiële gevolgen van schade aan derden waarvoor jij aansprakelijk bent. Bijvoorbeeld wanneer je per ongeluk een vaas omstoot bij de buren of iemand raakt gewond door jouw schuld. Niet alleen schade die door jou veroorzaakt is, is verzekerd met een aansprakelijkheidsverzekering. Ook overige gezinsleden zoals je partner, kinderen en huisdieren zijn vaak standaard meeverzekerd.

Hoge verzekerde bedragen

Het is dan ook bijzonder verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. De kosten van een AVP zijn niet hoog, terwijl de schade waarvoor jij aansprakelijk bent enorm kan oplopen. Vandaar dat verzekeraars ook vaak bedragen aanbieden van € 1.000.000 of € 2.500.000. Toch is er geen verplichting om een AVP af te sluiten.

Welke aansprakelijkheidsverzekering is dan wel verplicht?

Wat dus wél wettelijk verplicht is (en ook bekend is als WA-verzekering) is het verzekeren van jouw aansprakelijkheid als automobilist. Dit staat ook wel beter bekend als de WA-dekking in je autoverzekering. Daarmee is echter alleen de schade gedekt die jij met je auto veroorzaakt met anderen en niet alle andere oorzaken.

Vraag over aansprakelijkheidsverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in december 2012. Laatst gewijzigd op 17 november 2016.