Wanneer moeten jongeren een eigen aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Schade kan op veel manieren ontstaan. Bijvoorbeeld doordat je per ongeluk spullen van een ander beschadigt. Vanaf welke leeftijd moeten jongeren een eigen aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Het kan altijd voor komen dat er iemand gewond raakt door jouw schuld. Voor deze schades ben jij aansprakelijk en een schadeclaim kan dan ook hoog oplopen. Met een aansprakelijkheidsverzekering zijn de financiële gevolgen hiervan gedekt. Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht in ons land, maar wel zeer aan te raden.

Bij het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering let je op de volgende punten. Welk verzekerd bedrag moet ik aanhouden en wat is de gezinssamenstelling? Voor een gezin met kinderen wordt er vaak een hoger verzekerd bedrag aangehouden dan wanneer je alleenstaande bent.

Mocht je een aansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten en hierbij hebben aangegeven dat de dekking op ‘gezin met kinderen’ moet komen te staan, biedt de aansprakelijkheidsverzekering dekking voor de inwonende kinderen en zelfs voor studie uitwonende kinderen, ongeacht de leeftijd.

Op het moment dat kinderen op zichzelf gaan wonen moeten zij hun eigen aansprakelijkheidsverzekering regelen. De ouders zouden de dekking van de huidige aansprakelijkheidsverzekering dan weer terug moeten veranderen in 'gezin zonder kinderen'. De aansprakelijkheidsverzekering is dus niet leeftijdsgebonden, maar de dekking geldt dus alleen voor jongeren die nog thuis wonen of studeren. Jongeren die volledig op zichzelf wonen, zijn niet gedekt onder de aansprakelijkheidsverzekering van de ouders en dienen deze verzekering dus zelf af te sluiten.

Vraag over aansprakelijkheidsverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in november 2014. Laatst gewijzigd op 3 maart 2016.