Valt mijn smartphone onder de inboedelverzekering?

De smartphone maakt onderdeel uit van de inboedelverzekering. Dit houdt echter niet in dat alle schades, bijvoorbeeld het laten vallen van jouw smartphone, gedekt zijn. Dit tot teleurstelling van vele verzekeringnemers.
Je iPhone laten repareren? Controleer de dekking en het eigen risico van je inboedelverzekering.

Je iPhone laten repareren? Controleer de dekking en het eigen risico van je inboedelverzekering.

Welke inboedelverzekering biedt dekking voor mijn smartphone? Om deze vraag te beantwoorden moet je jezelf afvragen welke schade gebeurtenissen je wilt verzekeren. Let wel op: voor smartphone kun je ook lezen tablet (iPad), mobiele telefoon of MP3-speler (iPod).

Dekking inboedelverzekering
Veel mensen hebben een inboedelverzekering met (extra) uitgebreide verzekeringsvoorwaarden, deze verzekering biedt bijvoorbeeld dekking voor brand en diefstal wanneer de smartphone in de woning aanwezig is. Daarmee zijn vallen, stoten, of waterschade niet verzekerd. Toch zijn dit de meest voorkomende schades. Wanneer je deze schadegebeurtenissen verzekerd wilt hebben kun je een totaal (allrisk) verzekering afsluiten. Dit betekent een dekking voor “alle van buitenaf komende onheilen”, die ook buiten de woning van toepassing is. Kanttekening hierbij is dat vermissing of verlies niet altijd op deze meest uitgebreide verzekering gedekt is.

Schadevergoeding
Verzekeraars kunnen ook eigen risico’s voor deze schades hanteren, daarnaast zijn ook de algemene voorwaarden van toepassing die schades als gevolg van onzorgvuldigheid uitsluiten zoals onbeheerd achter laten. De hoogte van schadevergoeding is afhankelijk van de leeftijd van de smartphone, omdat deze producten snel verouderd zijn zal er vaak na één jaar een afschrijving worden toegepast waardoor niet de gehele aankoopprijs wordt uit betaald.

Realiseer je wel dat je voor een totaal dekking meer premie betaalt, daar tegenover staat dat schade al snel enkele honderden euro’s bedraagt. Wanneer de schade door een ander persoon is veroorzaakt kun je deze persoon hiervoor aansprakelijk stellen. Hij kan de schade dan melden bij zijn aansprakelijkheidsverzekeraar.

Wil je zelf een inboedelverzekering vergelijken? Bekijk de verschillende verzekeringen en kies de inboedelverzekering die het best bij jouw situatie past.

Vraag over inboedelverzekering met betrekking tot dekkingen beantwoord in oktober 2013. Laatst gewijzigd op 31 juli 2017.