Is een opstalverzekering nodig bij een appartement met een Vereniging van Eigenaren?

Ik woon sinds kort in een appartement met een Vereniging van Eigenaren, moet ik een opstalverzekering afsluiten?

Als bewoner van een appartementencomplex ben je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE), die verplicht is een opstalverzekering voor het gehele appartementencomplex af te sluiten. Dit bestuur neemt dan ook de beslissing bij schade aan het complex of deze wordt hersteld of dat er een herbouwing moet plaatsvinden. De premie wordt gedeeld door de appartementseigenaren. Zelf een opstalverzekering afsluiten is dan ook niet nodig.

Soms is er sprake van een ‘slapende Vereniging van Eigenaren’, de VvE is dan inactief en er is meestal geen gezamenlijke opstalverzekering afgesloten. In dat geval dien je wel zelf een opstalverzekering af te sluiten. Raadzaam is een ‘clausule Verzekering individueel appartementsrecht’ op te laten nemen. De schade aan je appartement is daarmee gedekt. Voor sommige zaken in jouw eigen appartement, zoals een dure keuken of badkamer, kun je een extra dekking afsluiten.

Vraag bij de Vereniging van Eigenaren van jouw appartementencomplex na of er een gemeenschappelijke opstalverzekering is afgesloten.

Vraag over opstalverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in oktober 2014. Laatst gewijzigd op 17 maart 2015.