Heb ik een aanvullende zorgverzekering nodig?

Of je een aanvullende zorgverzekering nodig hebt, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Uit de aanvullende zorgverzekering wordt zorg vergoedt die je niet vanuit de basisverzekering vergoedt krijgt. Ga je van deze vormen van zorg gebruik maken, dan kan het verstandig zijn om je aanvullend te verzekeren.

Wanneer je veelal gebruik maakt van zorg die niet vanuit de basisverzekering wordt vergoed, kan het verstandig zijn om jezelf aanvullend te verzekeren. Dit is echter niet verplicht. Maak je bijvoorbeeld gebruik van fysiotherapie, heb je een bril of lenzen, of moet je regelmatig wat aan je gebit laten doen, dan kan zo’n aanvullend pakket uitkomst bieden.

Hoe bepaal ik of ik een aanvullende verzekering nodig heb?
Om te bepalen of deze zorg noodzakelijk is kan je kijken naar de zorg die je in het verleden nodig hebt gehad. Is deze situatie ongewijzigd, dan is de kans groot dat je deze zorg weer opnieuw nodig zal hebben. Ook moet je kijken naar welke zorg je verwacht nodig te hebben. Natuurlijk kan niemand toekomst kijken, maar sommige vormen van hulp zijn vooraf in te schatten. Bijvoorbeeld of je een beugel nodig hebt of omdat je zwanger bent.

Is een aanvullende verzekering altijd nuttig?
Niet in alle gevallen is het voordeliger om een aanvullende verzekering af te sluiten. Voorbeeld: Je gaat 2x per jaar voor controle van je gebit naar de tandarts. Als er niets hoeft te gebeuren, betaal je hiervoor om en nabij de € 25 per keer (tarief verschilt per tandarts). Sluit je een aanvullende tandartsverzekering af, dan betaal je al snel € 10 per maand. Per jaar komt dat neer op € 120. Fors meer dan wanneer je zelf besluit om voor de kosten te betalen.

Zorgverzekeraars maken ieder jaar vanaf half november de premies voor de basis- en aanvullende verzekeringen bekend. Vanaf dat moment kan jij zorgverzekeringen vergelijken en heb je tot 31 december de tijd om te kiezen voor de optie die het beste bij jou past.

Vraag over zorgverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in november 2016. Laatst gewijzigd op 9 november 2016.