Hoe zit het met mijn zorgverzekering als ik op wereldreis ga?

Ik ga over een tijdje op wereldreis en vraag me af hoe het zit met mijn zorgverzekering. Moet ik deze op zeggen of blijft hij nog geldig?

Of je zorgverzekering nog geldig is wanneer je op wereldreis gaat, hangt van verschillende factoren af. Zo zal er gekeken worden naar de duur van de reis en of je erbij gaat werken.

Wereldreis korter dan 1 jaar
Wanneer je korter dan een jaar op reis gaat en je schrijft je zelf niet uit bij de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA), dan is je zorgverzekering gewoon nog geldig. De basisverzekering biedt werelddekking waardoor je verder niets hoeft te regelen. Let wel op dat dit is gebaseerd op Nederlandse maatstaven. Het kan dus zijn dat je in het buitenland moet bijbetalen voor zorg. Raadzaam is om een aanvullende zorgverzekering en een reisverzekering af te sluiten.

Wereldreis langer dan 1 jaar
Van plan om een reis die langer duurt dan 1 jaar te maken? Neem dan contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB bepaalt of je verzekerd blijft voor de volksverzekeringen. Als dat het geval is, dan kun je je zorgverzekering gewoon houden.

Wereldreis en werken
Ga je werken in een verdragsland, een land waar Nederland een verdrag mee heeft afgesloten? Dan dien je je zorgverzekering in Nederland op te zeggen en moet je een verzekering afsluiten in het land waar je verblijft.

Wanneer je langer dan 3 maanden van plan bent om te gaan werken tijdens je wereldreis in een niet-verdragsland, dan dien je ook je zorgverzekering op te zeggen en in het land daar een verzekering af te sluiten. Neem contact op met je zorgverzekeraar voor informatie over hoe je je verzekering stop kunt zetten.

Vraag over zorgverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in september 2014. Laatst gewijzigd op 9 september 2014.