Kun je een nieuwe zorgverzekering annuleren?

Ik heb een nieuwe zorgverzekering afgesloten, maar wil eigenlijk weer terug. Kan ik deze zorgverzekering nog annuleren en een andere kiezen?

Voor het annuleren van een nieuwe zorgverzekering heb je veertien dagen de tijd om te bedenken of je de verzekering wilt annuleren en een andere wilt kiezen. Tot 31 januari kun je kosteloos annuleren en de bedenktijd gaat in na het ontvangen van je verzekeringsbewijs.

Bij het opzeggen van de zorgverzekering, dien je dit duidelijk aan te geven op je verzekeringsbewijs en deze vervolgens terug te sturen. Vul duidelijk je persoonlijke gegevens in en welke verzekering je hebt afgesloten etc.

Liever terug na het overstappen en je hebt nog bedenktijd?
Dan kun je nog terug zonder dat je hiervoor moet betalen. Steeds meer consumenten sluiten namelijk hun zorgverzekering online af. In dat geval is er sprake van 'koop op afstand'. Vaak kun je op de bevestiging zien hoeveel bedenktijd je nog hebt en wat je moet doen wanneer je terug wilt. Meestal moet je een schriftelijke annulering indienen, die binnen 14 dagen binnen moet zijn bij de zorgverzekeraar. Als je de brief dus verstuurt op de laatste dag, dan ben je te laat.

Wil je liever terug na het overstappen en de bedenktijd is al voorbij?
Dan kun je dus niet meer terug naar je oude verzekering. Je dient dan te wachten tot 1 januari voordat je de overstap kunt maken. Sluit je bij een verzekeringskantoor je zorgverzekering af? Dan geldt er geen bedenktijd.

Vraag over zorgverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in september 2014. Laatst gewijzigd op 4 september 2014.