Wat is het verschil tussen restitutie en natura bij de zorgverzekering?

Bij zorgverzekeringen lees ik weleens over een onderscheid tussen naturapolissen en restitutiepolissen. Wat betekent dat?

Een naturapolis levert zorg in natura. Dat betekent dat je met jouw zorgvraag kunt aankloppen bij de zorgverleners waar de zorgverzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Bij sommige verzekeraars is het aantal zorgverleners dan vrij beperkt, soms maar één ziekenhuis per regio. Dat is wel belangrijk om te weten als je voor een bepaalde zorgverzekering kiest.

Wil je naar een andere zorgverlener dan waar de afspraken mee gelden, dan is dat niet verboden. Alleen zal de zorgverzekeraar dan waarschijnlijk niet de hele nota betalen. Een deel van de kosten komt dan voor jouw eigen rekening.

Een restitutiepolis geeft jou de volledige vrije keuze van zorgverlener. Jij gaat naar de zorgverlener van jouw keuze, je krijgt zelf de rekening en moet deze soms voorschieten. Vervolgens declareer je de nota bij jouw zorgverzekeraar. Voordeel is dat je naar elke zorgverlener kunt, je bent dus niet afhankelijk van de afspraken die jouw verzekeraar heeft gemaakt.

Een naturapolis is meestal wat goedkoper dan een restitutiepolis. Logisch: de verzekeraar kan door afspraken te maken met zorgverleners besparen op de kosten per behandeling.

Het verschil tussen de restitutie- en naturapolis eenvoudig in beeld:

Vraag over zorgverzekering met betrekking tot dekkingen beantwoord in februari 2013. Laatst gewijzigd op 23 november 2016.