Onderverzekering

Bij onderverzekering is een te laag bedrag verzekerd, lager dan de waarde van wat er verzekerd is. Dat zorgt ervoor dat er bij schade niet volledig wordt uitbetaald.

Bij een inboedelverzekering en een opstalverzekering is er een bepaald bedrag verzekerd. Dat is de nieuwwaarde van je inboedel, en de herbouwwaarde van je huis. Het is belangrijk dat dit bedrag niet lager is dan de werkelijke waarde.

Is er een te laag bedrag verzekerd, dan spreken we van onderverzekering. Als je dan schade krijgt zal de verzekeraar niet die hele schade vergoeden. Je krijgt dan een evenredig deel van de schade uitbetaald. Het is dus níet zo dat er alleen minder wordt uitbetaald als de schade boven de verzekerde waarde uitkomt.

Voorbeeld: de inboedel is verzekerd voor € 20.000, maar de werkelijke nieuwwaarde van de inboedel bedraagt € 25.000. Als je dan een schade hebt van € 5.000 krijg je maar € 4.000 vergoed van de verzekeraar.

Bij de moderne inboedelverzekering en opstalverzekering wordt gewerkt met inboedelwaardemeters en herbouwwaardemeters. Als je die hebt ingevuld krijg je daarmee meestal een garantie tegen onderverzekering. Dan kun je dus van dit fenomeen geen last krijgen. Je moet wel elke vijf jaar opnieuw zo'n meter invullen om de garantie te houden.

Begrip omschreven in maart 2013. Laatst gewijzigd op 3 april 2014.