Oververzekerd

Weleens van de term oververzekerd gehoord maar weet je niet wat het inhoudt? Wij leggen het graag aan je uit. Het is in ieder geval belangrijk oververzekeren te voorkomen, aangezien je anders onnodig veel premie moet betalen.

Wij als Nederlands zijn in veel gevallen oververzekerd. Er worden dan ook tal van verzekeringen afgesloten om het risico te vermijden dat bijvoorbeeld zorg of auto niet gedekt is wanneer er iets zou gebeuren. Maar oververzekeren is niet nodig. Je kunt veel geld besparen door je niet te verzekeren voor allerlei verzekeringen. Je loopt dan weliswaar wel een groter risico dat je een schadebedrag grotendeels zelf moet betalen, maar uiteindelijk ben je goedkoper uit door jezelf enkel te verzekeren voor wat echt belangrijk is.

Iemand is oververzekerd wanneer de dekking op zijn of haar verzekering hoger is dan het financiële risico dat men loopt. Je kunt oververzekerd zijn voor verschillende verzekeringen, maar de inboedelverzekering geeft een mooi voorbeeld. Stel, je hebt een inboedelverzkering afgesloten met een dekking van 70.000 euro terwijl de inboedel maar een waarde heeft van 50.000 euro. In dat geval zal je nooit meer dan 50.000 euro vergoed krijgen, terwijl de premie gebaseerd is op de dekking. Je betaalt in dat geval dan dus te veel premie.

Hoe weet je of je overzekerd bent? Kijk goed naar de dekking van je verzekering(en). Bepaal bovendien in hoeverre je bepaalde aanvullende verzekeringen, zoals een tandartsverzekering bij de zorgverzekering, nodig denkt te hebben. Maar vooral als het gaat om autoverzekeringen, is de helft van de mensen flink oververzekerd. Veel mensen hebben bijvoorbeeld een volledig casco (allrisk) autoverzekering, terwijl men een auto ouder dan 4 jaar heeft. In dit soort gevallen is een beperkt casco dekking voor deze auto vaak genoeg is. Zonde, want je betaalt namelijk flink meer premie voor de allrisk autoverzekering.

Kijk daarnaast ook of er overlap tussen dekkingen van verzekeringen zit. Het zou zonde zijn als twee verzekeringen dekking bieden. Bekijk ook eens het overzicht van onzinverzekeringen op Verzekeringen.com, misschien dat jij een verzekering hebt afgesloten welke niet zinvol is en alleen maar extra geld kost.

Lees ook:

Begrip omschreven in januari 2015. Laatst gewijzigd op 12 januari 2015.