Prolongatiekosten

Bij iedere betaling worden er administratieve kosten door de verzekeraar in rekening gebracht. Deze kosten betaal je slechts één keer per jaar wanneer je kiest voor een jaarbetaling en maandelijks wanneer je kiest voor een maandbetaling.

Deze kosten worden prolongatiekosten genoemd. De hoogte van de prolongatiekosten wordt bepaald door de verzekeraar en het maakt niet uit of je middels een acceptgiro of automatische incasso betaalt. Als je kiest voor jaarbetaling, dan betaal je deze kosten slechts eenmaal per jaar. Bij maandelijkse betaling worden deze kosten iedere maand in rekening gebracht. Verzekeraars brengen bij elke betaling administratieve kosten in rekening.

De prolongatiekosten staan bij iedere verzekering duidelijk vermeld. Vaak worden deze kosten ook administratiekosten of incassokosten genoemd. Mocht je van mening zijn dat de verzekeraar ten onrechte kosten rekent, stuur dan een aangetekende brief naar de verzekeraar en/of de financieel dienstverlener. De kosten voor het prolongeren (verlengen) van de verzekering roepen vaak discussie op. Consumenten vinden deze kosten vaak onterecht omdat men moet betalen voor het verlengen van de betalingstermijn, terwijl men langer klant blijft bij de verzekeraar. Hoe de verzekeraar omgaat met het verlengen van de verzekering staat vermeld in de polisvoorwaarden.

Begrip omschreven in oktober 2014. Laatst gewijzigd op 3 april 2015.