Kan ik beter kiezen voor een uitvaartverzekering in geld of in natura?

Onlangs is mijn vader overleden, hij had geen begrafenisverzekering. Ik wil dat voor mijn eigen gezin meteen gaan regelen. Wat is beter: een uitvaartverzekering in geld of in natura?

Het is niet zo dat één van beide keuzes beter is dan de andere. De keuze is afhankelijk van wat je zelf wilt. Ook maakt het uit hoeveel geld er buiten de uitvaartverzekering is.

Een natura uitvaartverzekering, dan koop je een pakket aan uitvaartzaken. Vooraf geef je aan hoe de begrafenis of crematie eruit moet komen te zien, en dat wordt verzekerd. Blijkt bij het verzorgen van de uitvaart dat er nog dingen bijkomen, dan moeten die alsnog los betaald worden. Komt er niets bij, dan is de laatste reis zonder betaling van de nabestaanden geregeld. Dat vinden veel mensen een prettig idee.

Een uitvaartverzekering in geld keert gewoon het afgesproken bedrag uit op het moment dat de verzekerde overleden is. Met dat geld kunnen de nabestaanden de uitvaart betalen. Kost de begrafenis of crematie meer dan het uitgekeerde bedrag, dan moeten ze bijbetalen. Zijn de kosten lager dan het bedrag dat verzekerd was, dan blijft er geld over. Dat laatste zal bij een natura-verzekering nooit voorkomen.

Een ander verschil is de vrije keuze.
Bij een natura-verzekering moet je de uitvaart vaak laten verzorgen door een uitvaartverzorger van een lijst van de verzekeraar. Zit die net niet in de buurt? Dan mag een ander het ook wel doen, alleen geldt dan niet de garantie dat alle afgesproken diensten gedekt zijn. Er kan toch een bijbetaling nodig zijn, ook al wordt er niet méér gedaan dan afgesproken.

Bij een verzekering in geld hebben de nabestaanden volledige vrijheid in de keuze waar ze de uitvaart laten plaatsvinden.

Vraag over uitvaartverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in maart 2013.