Waarom advieskosten betalen voor een uitvaartverzekering?

Ik heb weleens eerder een gesprek gevoerd over een uitvaartverzekering, maar er toen geen afgesloten. Nu ik opnieuw informeer moet ik opeens advieskosten betalen. Klopt dat wel?

Klopt het eigenlijk wel dat ik advieskosten moet betalen voor een uitvaartverzekering? Ja, dat klopt. Per 1 januari 2013 is een provisieverbod ingevoerd in de financiële dienstverlening. Daaronder vallen niet alle verzekeringen, maar de uitvaartverzekering wel.

Voorheen werden adviseurs en bemiddelaars van uitvaartpolissen betaald door de uitvaartverzekeraar. Zij ontvingen voor iedere afgesloten polis een bedrag aan provisie. Daardoor hadden de adviseurs en bemiddelaars er financieel belang bij dat jij een uitvaartverzekering afsloot. Het risico was daarbij aanwezig dat ze op het afsluiten gingen aandringen, terwijl het voor jou misschien niet de beste oplossing was.

Het provisieverbod is bedoeld om dat risico weg te nemen. Als de adviseurs niet meer betaald worden door de verzekeraar, maar door de klant, maakt het voor de portemonnee van de adviseur niet meer uit of de klant een polis afsluit of niet. Het advies zou daardoor objectiever moeten worden.

Als het goed is zou de premie voor de uitvaartverzekering wel lager moeten zijn dan voor het provisieverbod. Immers: de kosten van advies en bemiddeling zitten niet meer in de premie verwerkt - die moet jij nu zelf aan de adviseur betalen.

Vraag over uitvaartverzekering met betrekking tot algemeen beantwoord in mei 2013. Laatst gewijzigd op 17 maart 2015.