66% overstappers zorgverzekering kiest pas in januari

Ruim 66% van de verzekerden die overstapt van zorgverzekering gaf aan dat pas in januari 2016 te doen. Dat blijkt uit een poll van de Consumentenbond. Mogelijk ligt dit aan het feit dat er in december nog veel onduidelijkheid was over de contracten die zorgverzekeraars met zorgverleners moesten sluiten.
Consumenten die overstappen van zorgverzekering, wachten langer met afsluiten nieuwe verzekering

Consumenten die overstappen van zorgverzekering, wachten langer met afsluiten nieuwe verzekering

Overstappers van zorgverzekering wachten steeds langer met hun definitieve keuze. Uit een poll van de Consumentenbond in januari 2016 blijkt dat 66% van de overstappers pas in januari een nieuwe zorgverzekering kiest. De bond verwacht dat dit mede komt doordat in december nog altijd veel onduidelijkheid was over polisvoorwaarden en welke contracten zorgverzekeraars hebben met welke zorgverleners. Begin januari werd consumenten de vraag gesteld: “Ben jij al overgestapt van zorgverzekeraar?”. Daaruit bleek dat de overgrote meerderheid de oude zorgverzekering in 2015 heeft opgezegd, maar pas een nieuwe zorgverzekering kiest in januari 2016.

Overstappers wachten langer

Uit de poll bleek verder dat 9% van de consumenten dit al voor het nieuwe jaar geregeld hebben. Daarnaast heeft 13,5% van de deelnemers wel over overstappen nagedacht, maar was hier te laat mee. In januari kon namelijk nog worden overgestapt van zorgverzekeraar, maar alleen als de oude verzekering voor 31 december was opgezegd. Ruim 66,2% heeft in 2015 zijn oude zorgverzekering opgezegd, maar wachtte met het kiezen van een nieuwe verzekering tot januari. Ongeveer 11% van de consumenten heeft ervoor gekozen bij de huidige zorgverzekeraar te blijven. In totaal wisselde 1,2 miljoen mensen van zorgverzekering.

Consument bewuster

Ook bij de Consumentenbond is de landelijke trend waarbij consumenten minder vaak voor budgetpolissen kiezen, niet onopgemerkt gebleven. De bond zag dit aantal ook dalen in vergelijking met voorgaande jaren. Mogelijk ligt dit volgens hen aan een afname van budgetpolissen, maar ook door bewustwording van de consument. De kritiek op budgetpolissen en de waarschuwingen voor de risico’s heeft er wellicht voor gezorgd dat verzekerden niet per se kiezen voor de goedkoopste zorgverzekering, maar een weloverwogen keuze hebben gemaakt.

Gepubliceerd op 4 februari 2016 om 15:56 uur in de categorie zorgverzekering.