Aanvullende zorgverzekeringen worden beperkt

Het goede nieuws voor 2014 is de lagere premie voor de basisverzekering. De aanvullende verzekeringen worden juist in prijs verhoogd, terwijl de dekkingen wordt teruggeschroefd.
Zorgverzekering: aanvullende verzekeringen duurder, dekking lager

Zorgverzekering: aanvullende verzekeringen duurder, dekking lager

Eind vorig jaar is er in de media veel aandacht geschonken aan de manieren om te besparen op de kosten van de zorgverzekering. Een goedkope basisverzekering kiezen is een manier om te besparen, maar er kan ook bespaard worden bij dezelfde verzekeraar. Over 2013 gerekend hebben in vergelijking met eerdere jaren meer relatief gezonde verzekerden gekozen voor een verhoogd eigen risico en minder aanvullende dekkingen. Gezonde mensen kiezen voor een beperktere dekking, waardoor de zorgbehoeftige verzekerden hogere lasten moeten dragen. Dit heeft het solidariteitsbeginsel van de zorgverzekering aangetast.

Beperkte dekking
Veel verzekeraars schrappen bijvoorbeeld de onbeperkte vergoeding van fysiotherapie uit de aanvullende verzekeringen. De verzekeraars zien namelijk dat steeds meer “weinig” claimende verzekerden de aanvullende dekkingen laten vallen. Vervolgens moeten de premies van de aanvullende dekkingen sterk verhoogd worden, of ze gaan het minder sterk verhogen in combinatie met een beperking in de dekking. Voor de laatste optie hebben veel verzekeraars gekozen voor het verzekeringsjaar 2014.

Toenemende kosten voor ouderen en chronisch zieken
Dit is slecht nieuws voor met name ouderen en chronisch zieken. Deze verzekerden zijn voor de noodzakelijke zorg voor een deel aangewezen op de aanvullende verzekeringen. Hierdoor zullen ze weer een groter deel voor eigen rekening moeten nemen. Deze groep heeft het al lastig genoeg om het eigen risico van €360 (2014) te dragen.

Gepubliceerd op 13 november 2013 om 8:54 uur in de categorie zorgverzekering. Geactualiseerd op 29 juni 2016 om 9:54 uur.