Achmea in de hooiberg

Het prachtige zomerweer is heerlijk voor iedereen die vakantie heeft, maar het brengt echter ook risico's met zich mee. Zo lopen boeren het risico dat hun hooiberg in brand vliegt door hooibroei. Daardoor zijn deze maand al verschillende boerenschuren afgebrand. Achmea probeert dat te voorkomen.

Boeren die verzekerd zijn bij Interpolis en Avéro Achmea kunnen gratis bezocht worden door zogeheten hooibroeicontroleurs. Achmea heeft hiervoor 22 freelance controleurs ingehuurd. Die gaan op bezoek bij de boeren om de temperatuur in de hooibergen preventief te controleren.

De hooibroeicontroleurs hebben geavanceerde meetapparatuur. Zo bepalen ze de temperatuur in het midden van de hooiberg. Is die boven de 50 graden, dan is het risico op brand vergroot. Vanaf dat moment komt de controleur regelmatig terug - zo nodig dagelijks. Bij een verder stijgende temperatuur moet het hooi uit de opslag gehaald worden.

Hooibalen zijn groot en zwaar, vaak wel 400 tot 500 kilo of nog zwaarder. Het hooi wordt bij elkaar geperst en in een schuur opgeslagen. Hooibroei kan ontstaan als er nog vocht in het hooi zit. Door het natte voorjaar is het lastig om dat te voorkomen.

Met deze controles hebben de verzekeraars vorig jaar zo'n 25 branden weten te voorkomen. Ook de afgelopen weken zijn al een paar keer maatregelen genomen.

Gepubliceerd op 19 juli 2013 om 9:35 uur.