ASR mogelijk dit jaar nog zonder staatsteun

ASR staat mogelijk dit jaar nog op eigen benen. De Nederlandse staat is voornemens om nog dit jaar de resterende aandelen van ASR te verkopen. Zo valt te lezen in het persbericht van de halfjaarcijfers.
Mogelijk verkoopt De Nederlandse staat nog dit jaar het resterende aandeel van ASR

Mogelijk verkoopt De Nederlandse staat nog dit jaar het resterende aandeel van ASR

De Nederlandse staat heeft momenteel nog 20 procent van de resterende aandelen van ASR in handen. Wanneer de kapitaalbuffer in orde blijft, zouden zij voornemens zijn om nog dit jaar dat gedeelte te verkopen. Hierdoor zou ASR weer op eigen benen komen te staan. Mocht de Nederlandse Staat hiertoe overgaan, dan koopt ASR 100 miljoen aan eigen aandelen in.

Beslissende factoren

Niet alleen de kapitaalbuffer is van belang bij de verkoop van het laatste deel aandelen. De marktomstandigheden zullen daarnaast beslissend zijn wanneer het besluit zal worden genomen om de laatste tranche aan aandelen terug naar de beurs te brengen. De uiteindelijke beslissing zal genomen worden door het NLFI. Het NLFI is de instantie die de overheidsbelangen in de financiële instellingen beheert namens de overheid.

Groei ASR

ASR boekte in de eerste helft van dit jaar meer winst. Zo profiteerde de verzekeraar onder meer van de stijgende verkoop van schadeverzekering en de lage uitkering van schades door een milde winter. ASR zag het operationele resultaat stijgen met zo’n 29 procent waardoor er onder de streep ruim 4 procent meer overbleef dan een jaar eerder. Hierdoor steeg ook de kapitaalbuffer. De totale groei voor ASR kwam uit op ruim 3 procent.

Gepubliceerd op 14 september 2017 om 7:00 uur.