Autoschade op vakantie en beroep op de autoverzekering

Wie met de auto op vakantie gaat of er zelfs een autovakantie van maakt met meerdere bestemmingen, kan altijd met pech of autoschade te maken krijgen. Er kan dan een beroep op de autoverzekering worden gedaan, maar wordt de schade wel vergoed?
Autoverzekering toereikend voor autoschade tijdens vakantie?

Autoverzekering toereikend voor autoschade tijdens vakantie?

Autoschade kan op allerlei manieren ontstaan tijdens de vakantie. Net als overal op de weg waar er sprake is van verkeer, gebeuren er ook ongelukken in het buitenland. Een botsing met als gevolg dat de auto niet meer verder kan rijden, heeft natuurlijk grote gevolgen voor het hele reisgezelschap.

Er zijn echter ook andere vormen van schade, zoals een auto die naast de caravan op de camping geparkeerd staat en ineens getroffen wordt door hagelstenen zo groot als tennisballen. Dan is er ook nog het geval van pech onderweg. Ondanks dat de auto voor de vakantie nog helemaal is nagekeken, heeft toch een onderdeel het begeven. De autoverzekering kan afhankelijk van het type dekking in veel gevallen uitkomst bieden, zodat financieel leed en ook verder vakantieleed bespaard zal blijven.

Type autoverzekering

Het is ook mogelijk dat er met de eigen auto tijdens de vakantie schade aan de auto van een ander wordt toegebracht. In dat geval wordt de schade vergoed vanuit de WA autoverzekering. Dit is een verplichte autoverzekering die in dergelijke gevallen voorziet, zodat anderen schade vergoed kunnen krijgen.

De WA verzekering is echter niet voldoende als men zelf met autoschade geconfronteerd wordt door bijvoorbeeld een aanrijding met een dier, vandalisme of weersomstandigheden die zich tijdens de vakantie voordoen. Indien er sprake is van een beperkt casco autoverzekering of een allrisk verzekering, dan wordt wel autoschade vergoed die tijdens de vakantie is ontstaan. Niet alle kosten hoeven te worden gedekt op basis van een van deze dekkingen, want vervangend vervoer of verblijf is er niet bij inbegrepen.

Aanvullende dekking

Een aanvullende dekking voor pech met de auto in het buitenland tijdens de vakantie kan op verschillende manieren vorm krijgen. Bijvoorbeeld door bij het afsluiten van een autoverzekering ook voor de module pechhulp te kiezen. Of door voor het op vakantie gaan een reisverzekering af te sluiten die ook een dergelijke module biedt, waarbij er op vervangend vervoer kan worden gerekend als de auto onverhoopt niet of niet snel kan worden hersteld.

Het is zeker aan te raden om voor het op vakantie gaan even stil te staan bij de mogelijkheid van eventuele autoschade of pech tijdens de reis of op de plaats van bestemming. Zo kan nagekeken worden of er al eerder een dekking is afgesloten bij de autoverzekering of dat de reisverzekering uitkomst biedt. Als dat niet het geval is, dan kan zeker overwegen worden om alsnog een aanvullende dekking af te sluiten.

Indien er autoschade ontstaat tijdens de vakantie is het altijd verstandig om de schade te documenteren en er onder meer foto’s van te maken. Op die manier is er in elk geval bewijs achter de hand van het ontstaan van de autoschade.

Gepubliceerd op 27 augustus 2015 om 8:47 uur in de categorie autoverzekering.