Autoverzekeraars grootste moeite zwarte cijfers te schrijven

Nederlandse autoverzekeraars hebben de grootste moeite om zwarte cijfers te schrijven. Voorlopig is er niet veel verbetering te verwachten en blijven verzekeraars verliezen maken. De hogere schadelast door dure elektronica in auto’s, nieuwe regels en ander claimgedrag zijn voorbeelden van externe factoren waar verzekeraars mee kampen.
Hoge kosten zorgen voor grote problemen bij autoverzekeraars

Hoge kosten zorgen voor grote problemen bij autoverzekeraars

Voor autoverzekeraars in Nederland is het steeds lastiger om uit de rode cijfers te blijven, zo meldt het Financieel Dagblad (FD) vandaag. Steeds meer verzekeraars worstelen met hoge kosten. Eerder waarschuwde toezichthouder DNB al dat het niet houdbaar is om zoveel verliezen te blijven maken. Nieuwe regels, ander claimgedrag en hogere schadelasten zijn externe factoren waar verzekeraars weinig aan kunnen doen. Door de hoge concurrentie kunnen verzekeraars het zich bijna niet veroorloven om de premie van de autoverzekering te verhogen. De cijfers van 2015 zijn nog niet bekend, maar de voortekenen zijn niet goed. In 2014 werd gezamenlijk al 429 miljoen euro verlies geleden op autoverzekeringen.

Weinig verbetering

Vooralsnog is weinig verbetering te verwachten voor autoverzekeraars. Verzekeraars legden negen eurocent toe op elke euro premie die werd ontvangen op een autoverzekering. Het totale premie-inkomen in 2015 ligt ongeveer hetzelfde als in het rampjaar 2014. Daarnaast is de schadelast blijvend hoger dan voorheen, wat dus niet veel goeds voorspelt. Dure elektronica in auto’s zorgt ervoor dat het schadebedrag per gebeurtenis omhoog gaat. Het aantal ongevallen kan door veiligere auto’s wel dalen, maar de totale schadelast gaat verder omhoog. “Vroeger had je gewoon een zijspiegel. Nu zijn ze bijna allemaal elektronisch in te stellen, hebben ze verwarming, enzovoort”, zegt Marcel van Dijk van CED (schade-expert) tegenover het FD.

Wetswijzigingen

Door verschillende wetswijzigingen neemt de schadelast voor autoverzekeraars verder toe. De wetswijziging waardoor allerlei instanties zoals zorgverzekeraars en uitkeringsinstanties de schade kunnen verhalen op de verzekeraar, zijn hier volgens het FD een voorbeeld van. Deze zogeheten regresregeling kostte volgens het Verbond van Verzekeraars vorig jaar verzekeraars al bijna 200 miljoen euro. Ook het wetsvoorstel van het kabinet om nabestaanden van slachtoffers van onder meer het verkeer recht te geven op een vergoeding, laten de alarmbellen bij autoverzekeraars rinkelen.

Letselschade

Daarnaast rijzen de hoge advocaatkosten bij letselschade de pan uit. Volgens het Verbond ging dit in 2010 nog om 7600 euro per zaak (alleen de zaken waar überhaupt advocaten bij betrokken waren, zijn meegeteld). In het afgelopen jaar zijn deze advocaatkosten al opgelopen tot 9000 euro per zaak. “Dat is veel meer stijging dan de inflatie. We weten niet goed hoe dat komt”, zegt Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars. “Bij kleinere letselschades gaat een kwart tot een derde naar advocaatkosten.”

Autoverzekeraars willen dan ook graag in gesprek met letselschadeadvocaten om hier iets aan te kunnen doen. Verzekeringsmaatschappijen verbazen zich over de hoge juridische kosten van bijvoorbeeld 200 à 300 euro per uur. Een aantal verzekeraars moest voorzieningen opnemen in de jaarrekening van 2014 omdat kosten in de toekomst hoger zullen uitpakken dan gedacht. Bijvoorbeeld door de verhoging van de pensioenleeftijd. Slachtoffers van een auto-ongeluk moeten daardoor langer worden doorbetaald op kosten van de verzekering, alvorens het pensioenfonds deze kosten overneemt.

Oplossing

De hogere kosten en verschillende wetswijzigingen maken het voor autoverzekeraars lastig om zwarte cijfers te schrijven. Een echte oplossing voor dit probleem is dan ook nog niet zo eenvoudig gevonden. Verzekeraars zouden in theorie de premie van de autoverzekering kunnen verhogen. In sommige gevallen is dat al gebeurd bij verzekeraars die bereid zijn marktaandeel in te leveren, maar de concurrentie is groot. Daarnaast is de markt versnipperd, waardoor premieverhogingen vaak moeilijk zijn. Volgens het FD is het verlagen van de kosten nog de meest voor de hand liggende weg om winst te kunnen maken. Ook van Dijk van CED wijst op interne kosten. “Nog steeds gaat van €100 premiegeld €31 naar maatschappijkosten. Dat kan dus nog veel efficiënter, met betere schadeafhandeling.”

Gepubliceerd op 9 mei 2016 om 12:43 uur in de categorie autoverzekering.