Bezuinigen op zorgverzekering populair

De zorgverzekering kost in een gemiddeld gezin een behoorlijke hap uit het maandbudget. Steeds meer mensen zijn zich daarvan bewust, en doen er ook iets aan. Meer dan één op de vijf verzekerden heeft in 2013 een goedkopere ziektekostenpolis dan in 2012.
Consumenten houden zich meer bezig met zorgpremie

Consumenten houden zich meer bezig met zorgpremie

Het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) heeft onderzocht wat Nederlanders in het 'zorgseizoen' hebben besloten. Ze meeste zorgverzekeringen zijn alleen per 1 januari op te zeggen. Daardoor is het in de laatste maand van het jaar altijd een drukte van belang bij zorgverzekeraars en op vergelijkingssites.

Per 1 januari 2013 is één op de tien Nederlanders overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. De overige 90% bleef bij de verzekeraar van 2012. Die 10% is ruim hoger dan de overstappers in 2012 (8,4%) en 2011 (7,6%). De leeftijdsgroep met verreweg de meeste wisselende verzekerden was die van 18 t/m 39 jaar: 16,5%. Bij ouderen is overstappen zeldzaam: 1,6% voor 65-plussers.

Waarom stappen mensen over naar een andere zorgverzekeraar? Daar is maar één antwoord op mogelijk: de premie. In totaal was dat de motivatie voor maar liefst 69% van de overstappers. Als het om de aanvullende verzekering ging, was niet alleen prijs maar ook de dekking een argument.

Ook al was het percentage overstappers 10%, toch bezuinigde 20% op de zorgverzekering. Besparen op de premie kan immers niet alleen door naar een andere zorgverzekeraar te gaan. Kiezen voor een mindere of helemaal geen aanvullende verzekering bespaart ook flink. Net als de keuze voor een (hoger) vrijwillig eigen risico.

Gepubliceerd op 28 maart 2013 om 15:33 uur in de categorie zorgverzekering.