Boete voor kleinschalige verzekeringsfraude

In ruim 8000 gevallen is er vorig jaar sprake geweest van gesjoemel met de verzekering. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars op hun website. Dit is ruim 7% meer dan het jaar ervoor. Vaak gaat het om gelegenheidsfraude. Om mensen die op kleine schaal frauderen harder aan te pakken kan daarom voortaan direct een boete worden opgelegd van € 532.

Gevolgen verzekeringsfraude

“Misdaad mag niet lonen en benadeelde burgers en ondernemers moeten schadeloos worden gesteld”, aldus minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie).

De rekening voor gelegenheidsfraude komt nu steeds bij de ‘nette klanten’ te liggen in de vorm van premieverhogingen. Met het instellen van deze regel moeten zulke maatregelen voorkomen worden.

Maatregelen verzekeraars
Naast het opleggen van de boete gaat de verzekeraar nu ook eerder over tot aangifte. Verder wordt het onterecht uitgekeerde geld teruggevorderd en worden de onderzoekskosten naar de fraude verhaald op de dader(s). Wanneer de verzekeraar denkt dat het gaat om een vergissing, wordt er eerst contact opgenomen zodat de verzekerde de kans krijgt om de fout te herstellen. 

Gepubliceerd op 25 augustus 2016 om 9:13 uur. Geactualiseerd op 15 september 2016 om 11:18 uur.