Burgerlijke staat zorgt voor goedkopere autoverzekering

Een Amerikaanse studie heeft aangetoond dat de burgerlijke staat van invloed is op de premie van de autoverzekering in de V.S. Getrouwd zijn zorgt er namelijk in de meeste staten voor dat je goedkoper uit bent voor de autoverzekering. Daarnaast betalen ook vrouwen en oudere mensen minder voor hun verzekering.
In V.S. betalen getrouwde stellen minder voor hun autoverzekering

In V.S. betalen getrouwde stellen minder voor hun autoverzekering

Er zijn tal val van factoren die de premie van de autoverzekering bepalen. Denk daarbij aan het type auto, de geografische locatie en de rij geschiedenis van de bestuurder. Onderzoek door InsuranceQuote heeft nu echter aangetoond dat ook de burgerlijke staat van invloed is op de premie van de autoverzekering in de V.S. Daarnaast bleken ook het geslacht en de leeftijd te zorgen voor significante verschillen.

Uit de studie blijkt dat twintigjarige mannen 22 procent meer betalen voor hun autoverzekering dan 20-jarige vrouwen voor dezelfde dekking. Dit verschil wordt verkleind tot slechts 3 procent op 25-jarige leeftijd. Opvallend is dat vrouwen in de leeftijd tussen 30 en 55 als groter risico worden gezien door verzekeraars dan mannen in dezelfde leeftijdscategorie. Over het algemeen zien verzekeraars een mannelijke getrouwde bestuurder als verantwoordelijker dan een mannelijke vrijgezelle bestuurder. Bij vrijgezellen mannen is de relatie tussen alcohol en ongevallen vaker aangetoond. Andere interessante uitkomsten uit het onderzoek:

Burgerlijke status

 • Jong trouwen zorgt er voor dat je flink minder premie betaalt voor de autoverzekering; een getrouwde 20-jarige betaalt namelijk 21% minder dan een 20-jarige vrijgezellen voor dezelfde verzekering.
 • Op de leeftijd van 25 jaar bespaar je als getrouwde gemiddeld 7% op de autoverzekering dan vrijgezellen, dit aantal daalt tot ongeveer 2% op de leeftijd van 30 en hoger.
 • Hawaï is de enige staat waar de verzekeringsmaatschappijen de burgerlijke staat niet mogen gebruiken als factor om de premie van de autoverzekering te berekenen.

Geslacht

 • Twintigjarige mannen betalen 22% meer dan 20-jarige vrouwen voor dezelfde dekking. Dit verschil verkleind tot 3 procent op 25-jarige leeftijd.
 • In de leeftijd van 30 tot 55 jaar, zijn de gemiddelde premies voor mannen iets lager dan voor vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie.
 • Na de leeftijd van 55 jaar, betalen vrouwen juist iets minder voor de autoverzekering dan mannen.
 • In de staten Hawaï, Massachusetts en North Carolina mogen verzekeraars het geslacht niet gebruiken als factor voor het bepalen van de premie.
 • Het onderzoek toonde geen verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke bestuurders in Pennsylvania en Montana, ook al is het gebruik van sekse als factor voor premies in beide staten toegestaan.

Leeftijd

 • De kosten van de autoverzekering dalen per jaar tot de leeftijd van 60 jaar.
 • De sterkste daling is vanaf de leeftijd van 20 tot 25 jaar, wanneer de premies dalen tot 41%.
 • Vanaf de leeftijd van 25 tot 60 jaar, dalen de tarieven met nog eens 18%.
 • Ouderen betalen over het algemeen niet heel veel meer voor de autoverzekering. Een 75-jarige bestuurder betaalt slechts 17% meer dan 60-jarigen.
 • Hawaï is de enige staat waar de verzekeringsmaatschappijen de leeftijd van de bestuurder niet mogen gebruiken als factor voor het bepalen van de premie. In Californië, wordt de leeftijd niet expliciet opgenomen, maar wordt het aantal jaren rijervaring meegenomen als factor.

In Nederland wordt de burgerlijke status niet meegenomen als factor voor het berekenen van de autoverzekering. Hier gebruiken verzekeraars diverse andere factoren, zoals bijvoorbeeld: type dekking, schadevrije jaren, aantal kilometers, woonplaats, leeftijd bestuurder en het gebruik van het voertuig.

Lees ook: Hoe wordt de premie van mijn autoverzekering bepaald?

Gepubliceerd op 30 maart 2015 om 13:06 uur in de categorie autoverzekering. Geactualiseerd op 29 juni 2016 om 11:08 uur.