De catastrofeverzekering? Onzinverzekering nummer 3

Tegenwoordig kun je je ook verzekeren tegen een overstroming of aardbeving met de catastrofeverzekering. Met een premie van 215 euro per maand en maximale verzekerde som van 75.000 euro is deze verzekering wel erg duur.
Catastrofeverzekering wel erg duur

Catastrofeverzekering wel erg duur

Vandaag bereikt ons het bericht dat zich voor de noordelijke kust van Chili een zware aardbeving heeft voorgedaan. Met een kracht van 8.2 op de schaal van Richter kan dit een verwoestende tsunami teweeg brengen. Naast het triest bericht dat er minstens vijf mensen zijn omgekomen, is er sprake van een enorme materiele schade. Hier in Nederland kun je je daar voor verzekeren. Alleen blijkt de catastrofeverzekering van weinig waarde voor wie niet in een risicogebied woont. Daarnaast betaal je voor een dergelijke verzekering een torenhoge premie.

Met de catastrofeverzekering wordt schade gedekt aan je woning bij rampen als overstromingen, aardbevingen, terroristische aanslagen en bommen uit de Tweede Wereldoorlog. Risico’s die je niet kunt verzekeren met een opstal- of brandverzekering. De kans op een aardbeving in Nederland, de provincie Groningen uitgesloten, is eigenlijk vrij klein. Verder gaat het vooral om het risico op overstromingen.

Waarom is het een onzinverzekering?
De premie voor een catastrofeverzekering is wel erg hoog. Zeker wanneer je niet in een risicogebied woont. Bovendien kun je de verzekering alleen bij Neerlandse afsluiten. Het is namelijk de enige verzekeraar in Nederland die een dergelijke verzekering aanbiedt. Daarnaast loopt de schade bij een overstroming of aardbeving al gauw hoog op. De maximaal verzekerde som van 75.000 euro kan dus bij een aardbeving al gauw te weinig zijn.

De Consumentenbond heeft een voorbeeldgezin in het Limburgse Arcen gebruikt om aan te tonen dat de premie wel erg hoog is. Daar betaald een gezin, waar het risico op overstromingen bovengemiddeld is, een premie van 215 euro per maand. Maar ook zelf namen wij de proef op de som. In Zeeland betaal je bijvoorbeeld 50 euro per maand voor de catastrofeverzekering.

Catastrofeverzekering is catastrofaal duur
Al met al, de catastrofeverzekering is erg duur. Daarnaast heb je ook recht op een schadevergoeding vanuit de Overheid bij rampen en zware ongevallen. Bovendien, met een catastrofeverzekering zou de overheid een troef in handen hebben om niet meer uit keren bij rampen die op deze verzekering gedekt zijn. Met een maximaal verzekerde som tot 75.000 euro kan het dan nog wel eens een dure grap worden bij een overstroming of aardbeving.

Ook het Verbond van Verzekeraars zet vraagtekens bij de catastrofeverzekering. De vereniging pleit eerder voor een collectieve oplossing. Met steun van de overheid zou dit wel betaalbaar zijn. Dit artikel is gebaseerd op een eerder onderzoek van de Consumentenbond naar ‘De top-10 Zinloze verzekeringen’ uit de Consumentengids van maart 2014.

Gepubliceerd op 2 april 2014 om 10:44 uur.