Consumentenbond klaagt over uitvaartverzekeringen

In haar nieuwste Geldgids heeft de Consumentenbond zich gestort op de wereld van de uitvaartverzekeringen. Specifiek draait het om de kosten die uitvaartverzekeraars in rekening brengen bij hun klanten. Die blijken totaal onduidelijk.
Onderzoek naar uitvaartverzekeringen door Consumentenbond

Onderzoek naar uitvaartverzekeringen door Consumentenbond

Het onderzoek heeft als achtergrond dat uitvaartverzekeringen onder het provisieverbod vallen. Sinds 1 januari 2013 mag er geen provisie meer betaald worden aan bemiddelaars die helpen bij het afsluiten van een uitvaartverzekering. Ook de verzekeraar zelf moet haar klanten kosten in rekening brengen voor de adviesactiviteiten.

Dat lijkt helder. In de praktijk blijken verzekeraars er echter op heel verschillende manieren mee om te gaan. Wie op 31 december 2012 al een uitvaartverzekering had lopen zou niets moeten merken van het provisieverbod. Immers: de advieskosten zijn bij deze polissen verwerkt in de premie. Vraagt de klant zijn verzekeraar dan om advies, dan mogen daar geen kosten voor berekend worden. Er zijn verzekeraars die dat wel doen. De Consumentenbond stelt: "zij laten hun klanten dubbel betalen, dus de AFM moet hen tot de orde roepen."

Als de kosten van advies wel terecht in rekening gebracht worden, blijken de tarieven enorm uiteen te lopen. Van € 120 voor een telefonisch advies over een uitvaartpolis bij Yarden tot slechts € 10 bij GUV. Ook zijn er verzekeraars die de klant verplichten een adviesgesprek aan te gaan voordat ze een uitvaartverzekering kunnen afsluiten. Zo wordt de klant onnodig op kosten gejaagd.

Gepubliceerd op 24 mei 2013 om 9:39 uur in de categorie uitvaartverzekering.